Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Μπαίνουν κανόνες στις δομές παιδικής προστασίας

 



Για πρώτη φορά στη χώρα μας ορίζονται αυστηρές προδιαγραφές και σαφή κριτήρια ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ). Μετά από δεκαετίες νομικού κενού η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε Υπουργική Απόφαση, η οποία επιδιώκει δύο κύριους σκοπούς:

Πρώτον, τη ρύθμιση της λειτουργίας και της στελέχωσης, των κτιριολογικών προδιαγραφών και του ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή.

Και δεύτερον, η λειτουργία των δομών να είναι προσανατολισμένη στην εύρεση κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί που στερείται την οικογένειά του. 

Διασφαλίζονται με τον τρόπο αυτό κανόνες και προδιαγραφές έτσι ώστε αφενός τα παιδιά να βρίσκονται  για όσο καιρό χρειαστεί σε  μη-ιδρυματικές και ασφαλείς δομές και αφετέρου να μην υπάρχει ούτε μια χαραμάδα σε ενδεχόμενο κακοποίησης ή παραμέλησής τους. 

Σημειώνεται ότι σε όλες τις δομές προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους, ώστε να προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενισχύει έμπρακτα την αποϊδρυματοποίηση, μέσω της ενδυνάμωσης του θεσμού της Αναδοχής, αλλά και της θέσπισης και χρηματοδότησης νέων προγραμμάτων, όπως οι Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης που δίνουν τη δυνατότητα σε εφήβους και ενήλικες να μεταβούν από ιδρυματικού τύπου δομές σε μικρά διαμερίσματα και να προετοιμαστούν για την αυτόνομη διαβίωσή τους.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου