Ξεκίνησε χθες Πέμπτη και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται: Οι σχέσεις της Ε.Ε. με τους εταίρους της στην Ευρώπη και η ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών του στην παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας. Η συνέχιση της στήριξης της Ε.Ε. προς την Ουκρανία. Οι αιτήσεις προσχώρησης της Ουκρανίας και της Μολδαβίας και η υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία και θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Επειδή το πρόβλημα της ακρίβειας είναι ευρωπαϊκό και επειδή η γενεσιουργός αιτία έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω -μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό- το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Οι δυνατότητες των προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση είναι πεπερασμένες.
Στη χώρα μας έχουμε ήδη δρομολογήσει ένα πολύ σημαντικό Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων το οποίο εκδηλώνεται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Μόνο αυτή τη στιγμή τρέχουν, από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής, τρεις πρωτοβουλίες: το Fuel Pass, το Power Pass, αλλά και η αντικατάσταση των ενεργοβόρων κλιματιστικών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης των φόρων η οποία έχει δρομολογηθεί από την Kυβέρνηση, παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.
Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Είναι μία πολύ σημαντική πολιτική απόφαση την οποία παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου