Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ελληνικό ΟΧΙ στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας λόγω Μπελέρη

 



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της χώρα μας, ότι εάν δεν επιτρέψει η Αλβανία να ορκιστεί ο Φρέντη Μπελέρη δήμαρχος, και εάν δεν σταματήσει ο Έντι Ράμα την καθεστωτική νοοτροπία που δεν ταιριάζει στην Ε.Ε., δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Αντίθετα με την στάση της στην Αλβανία, η Eλλάδα συντάσσεται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ είναι υπέρ της χορήγησης καθεστώτος υποψηφίου στη Γεωργία.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου