Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές στην ελληνική οικονομία

 


Η Ελλάδα άντλησε την Τετάρτη, μέσω της επανέκδοσης 10ετούς ομολόγου, 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 0,888%. Η ζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα υψηλή, ξεπερνώντας τα 30 δισ., που σημαίνει ότι οι προσφορές ξεπέρασαν το ποσό-στόχο κατά 12 και πλέον φορές. Οι ελληνικοί τίτλοι προσέλκυσαν εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, καθώς το 92% της έκδοσης πήγε σε ξένους επενδυτές.

Σημειώνεται ότι κατά τη προχθεσινή έκδοση, το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη. Επέστρεψε στα επίπεδα του 2008. Περιθώριο, που από το 2019 και μετά, βαίνει διαρκώς μειούμενο.

Επίσης, η προχθεσινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση, -0,31%.

Οι εκδόσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα. Συνολικά, η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου