Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Επίθεση καμικάζι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με 72 νεκρούς και 150 τραυματίες

 



Διπλή επίθεση αυτοκτονίας εχθές το απόγευμα στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα τον θάνατο που ανεβαίνει συνέχει τουλάχιστον 100 ατόμων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και τον τραυματισμό περίπου 150 πολιτών. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και Αμερικανοί στρατιώτες και μαχητές των Ταλιμπάν, μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία. 

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ  είχαν 13 νεκρούς Αμερικανούς και 18 τραυματίες, ενώ την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε και επισήμως με δήλωσή του η τρομοκρατική Ισλαμιστική οργάνωση ISIS. Λίγη ώρα αργότερα, η τρομοκρατική οργάνωση κατονόμασε τον «καμικάζι» που έπληξε τους Αμερικανούς στρατιώτες. Πρόκειται το μέλος της τζιχαντιστικής ομάδας της Καμπούλ, Abdul Rehman Al-Loghri, ο οποίος ανατινάχθηκε στην Abbey Gate, στο σημείο ελέγχου στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου του αεροδρομίου της Καμπούλ.



Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμηνύει ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί κανονικά έως την καταληκτική εκείνη ημερομηνία. 

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου έκανε, νωρίτερα, λόγο για σύνθετη επίθεση έξω από την πύλη Abbey του αεροδρομίου, με θύματα Αμερικανούς και πολίτες. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε επίσης «τουλάχιστον άλλη μία έκρηξη κοντά στο Baron Hotel, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση». Στο ξενοδοχείο τις τελευταίες ημέρες έμεναν Αμερικανοί που περίμεναν να μπουν σε αεροπλάνο για να αποχωρήσουν από την Καμπούλ.

Αμέσως μετά την επίθεση, η Αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν να ταξιδεύουν προς το αεροδρόμιο και να εγκαταλείψουν τις πύλες εξόδου.



Οι Αμερικανοί πεζοναύτες ήδη από την προηγούμενη ημέρα της έκρηξης είχαν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένα εκρηκτικά ωστόσο συνέχισαν τη διαδικασία εκκένωσης.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, με βάση τις πρώτες αναφορές, η έκρηξη προκλήθηκε από τουλάχιστον έναν καμικάζι βομβιστή που φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου