Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Τρίτη δόση εμβολίου για ευάλωτα στην λοίμωξη άτομα

 


Η τρίτη δόση, η λεγόμενη «αναμνηστική», θωρακίζει άτομα που παραμένουν ευάλωτα στην λοίμωξη λόγω αδυναμίας ανάπτυξης αντισωμάτων ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκθεση στον ιό. Επίσης δρα ως υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα για να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.


Η τρίτη δόση θα είναι με mRNA εμβόλιο (Pfizer, Moderna) για όλους, ακόμα κι αν στις δύο πρώτες δόσεις ο πολίτης έχει λάβει σκεύασμα από την AstraZeneca ή την J&J.

Η σύσταση της επιτροπής είναι η 3η δόση να χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις για τις παρακάτω ομάδες:

Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού

Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή καρκινοπαθείς με αιματολογικές νόσους

Ασθενείς σε ανοσοκαταστολή: με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοποιητικές θεραπείες

Άτομα με HIV λοίμωξη

Το ραντεβού για την τρίτη δόση θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που προγραμματιζόταν ο εμβολιασμός. Η πλατφόρμα για το κλείσιμο του ραντεβού  θα ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τα στατιστικά του εμβολιασμού:


Ξεπεράστηκαν οι 11.160.000 εμβολιασμοί:

Περισσότεροι από 5.900.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 56,2% του γενικού πληθυσμού και 65,4% επί του ενήλικου πληθυσμού.  

Επίσης, περισσότεροι από 5.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,5% στο γενικό πληθυσμό και 62,7% στον ενήλικο πληθυσμό.  



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου