Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Κυριαρχία της Ν.Δ. σε νέα δημοσκόπηση - Παλεύουν για 2η θέση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ που δεν μπορεί να καρπωθεί την φθορά

 


Ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO παρουσίασε την έρευνα στον ALPHA στην οποία τέθηκε για  πρώτη φορά το ερώτημα για την ψήφο των ευρωεκλογών, που παραδοσιακά λειτουργούν αποσυσπειρωτικά για τα μεγαλύτερα κόμματα. 

Άνετο προβάδισμα στη ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών δίνει η πρώτη δημοσκόπηση του 2024, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Alpha. 

Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει 30,3% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, 

με το ΠΑΣΟΚ δεύτερο με 12,2% που δεν μπορεί όμως να πάει ψηλότερα, 

και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση και στο 11,8%. 

Σημαντική άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ, που καταγράφεται στο 9,7% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με την Ελληνική Λύση να έχει επίσης κέρδη, στο 5,9%. Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζουν σχετικά σταθερά ποσοστά. 

Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το 2024 θα είναι για την Ελλάδα «χειρότερο» ή «εξίσου κακό» με το 2023, ενώ το 37% μίλησε είτε για μία καλύτερη χρονιά, είτε για μία εξίσου καλή με το 2023. Στην ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες για τα οικογενειακά οικονομικά, το 60% απάντησε ότι το 2024 θα είναι χειρότερο ή εξίσου κακό με το 2023. 

Χαρακτηριστική της ψυχολογίας των πολιτών είναι ότι το 42% αναφέρει ως μεγαλύτερο φόβο το να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα και το 24% ένα πρόβλημα υγείας, ενώ το 16% δηλώνει ότι φοβάται μήπως πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας και το 13% μιλά για τον κίνδυνο επέκτασης των πολεμικών συρράξεων. 

Το 49% λέει ότι διαφωνεί με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών - ένα ποσοστό που φτάνει στο 58% μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Στο σύνολο του δείγματος, συμφωνία εκφράζει το 35%, που μειώνεται στο 28% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου