Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών

 



Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών:

  • Νομίζω ότι δίνουμε συνέχεια σε μία σιωπηλή επανάσταση η οποία γίνεται συνολικά στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα. Γιατί τόσο ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, όσο και το εξαιρετικά υπερπολύτιμο Εθνικό Μητρώο Υποδομών, γίνονται πλέον πολυεργαλεία στα χέρια της πολιτείας, του τεχνικού κόσμου, της Δικαιοσύνης, των πολιτών. Από τη μία πλευρά παρέχοντας άμεσα κάθε πληροφορία για να προχωρήσει οποιοδήποτε τεχνικό έργο, οποιαδήποτε επένδυση, μικρή, μεγάλη, και από την άλλη δίνοντας σε πραγματικό χρόνο την εικόνα των υποδομών σε ολόκληρη την επικράτεια. Έτσι, με λίγα κλικ στον υπολογιστή ουσιαστικά θα φτάσουμε στο σημείο να καταργήσουμε μια τεράστια γραφειοκρατία.
  • Την ίδια ώρα τα άλματα στην κτηματογράφηση είναι δηλωτικά: από το 31% το 2018, τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ξεπεράσουμε το 87%. Στο τέλος του 2025 η χώρα επιτέλους, μετά από δεκαετίες, αιώνες θα έλεγα, θα διαθέτει Κτηματολόγιο και μία βάση για τη νέα εθνική πύλη ψηφιακών χαρτών, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βλέπει αυτόματα τη χρήση γης σε κάθε οικόπεδο. Είναι κάτι που εσείς θα εκτιμήσετε, αφού μέχρι τώρα εργάζεστε με αεροφωτογραφίες που δεν αποτυπώνουν την αλήθεια, συχνά με παρωχημένους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.
  • Ναι, έγιναν πολλά, αλλά είμαστε στη μέση αυτής της διαδρομής. Απομένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Να εκδίδονται όλες οι οικοδομικές άδειες, για παράδειγμα, από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ώστε μεσοπρόθεσμα να μηδενιστεί η ταλαιπωρία για να χτιστεί μία κατοικία ή να ολοκληρωθεί μία επένδυση. Έτσι η Ελλάδα θα προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα στον δρόμο της ανάπτυξης, μία ανάπτυξη που φέρνει και θέσεις εργασίας και δημόσια έσοδα. Αλλά και ο πολίτης θα εμπιστευτεί το κράτος με δράσεις που βελτιώνουν τελικά τη δική του προκοπή.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου