Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Εμπλοκή με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς - Οι θεσμοί ζήτησαν την ένταξή τους στο πολυνομοσχέδιο


Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία επιχείρησε να εξαιρέσει από το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση, αλλά οι θεσμοί είχαν διαφορετικοί άποψη.

Τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε υψηλότερο οι θεσμοί έκλεισαν την πόρτα στο οικονομικό επιτελείο ζητώντας η διάταξη να συμπεριληφθεί και να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, έτσι ώστε το αργότερο το Μάρτιο να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Στην τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο συμμετείχαν ο κ. Τσακαλώτος ο κ. Σταθάκης ο κ. Χουλιαράκης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δ. Λιάκος και ο γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δ. Παπαγιαννάκος και συζητήθηκε η εξέλιξη των 60 προαπαιτούμενων αλλά και ενεργειακά θέματα που αφορούν κυρίως τη ΔΕΗ.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το πολυνομοσχέδιο θα αριθμεί 600 σελίδες και όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός κανένα νέο μέτρο.

Δυστυχώς όμως με το νέο σχέδιο νόμου πολλοί φορολογούμενοι θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται. Συγκεκριμένα συρρικνώνονται για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες τα προνοιακά επιδόματα ενώ για χιλιάδες οικογένειες καταργείται. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι ενώ αντίθετα οι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά και χαμηλά εισοδήματα θα διαπιστώσουν ότι το επίδομα θα αυξηθεί σημαντικά.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει μία ακόμη διάταξη που δοκίμασε την κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο και η οποία εν μέσω αντιδράσεων από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αποσύρθηκε. Πρόκειται για τη διάταξη για την κήρυξη απεργία όπου από το 2018 θα απαιτείται το 50% +1 για να είναι σύννομη.

Το φλέγον όμως θέμα που όπως προαναφέρθηκε δημιούργησε χθες εμπλοκή στο οικονομικό επιτελείο αφορά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή θα συμπεριληφθεί τελικά η διάταξη που θα προβλέπει την τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων εσόδων (ΚΕΔΕ), ο οποίος θα προβλέπει εκτός από τους φυσικούς πλειστηριασμούς και ηλεκτρονικούς.

Πάντως η διάταξη θα παραπέμπει σε υπουργική απόφαση με την οποία θα καθοριστούν οι όροι και προϋποθέσεις για τη διενέργεια τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα με την οποία γίνονται σήμερα οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου.

Εφόσον ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Σημειώνεται ότι το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό δημόσιο ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.


Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Πηγή : liberal.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου