Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Κυριάκος Μητσοτάκης στους Τομεάρχες της Ν.Δ. : Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την Κυβέρνηση


Αγαπητοί συνάδελφοι, εύχομαι σε όλες και σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά. Το δωδεκάμηνο που ξεκινά είναι καθοριστικό για την Ελλάδα. Θέλω να σας θυμίσω ότι, σε λίγες μέρες από τώρα, ο κ. Τσίπρας κλείνει τρία χρόνια στην εξουσία και η ζημιά η οποία έχει γίνει στην πατρίδα μας είναι, δυστυχώς, τεράστια.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έβαλε πρώτα τη χώρα σε μια περιπέτεια και μετά τη βύθισε σε μια κρίση βαθιά, σε μια κρίση πρωτόγνωρη. Δυστυχώς, ο τυχοδιωκτισμός εναλλάσσεται με το ψέμα και το Κράτος αποτελεί πια, ένα εργαλείο αυταρχισμού. Δεν λειτουργεί πλέον ως αρωγός του πολίτη, ο οποίος είναι ανυπεράσπιστος απέναντι στην ανομία και απέναντι στην καταστροφή. Η πίεση στη Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανής και διαρκής.  Με άλλα λόγια, ζούμε μια περίοδο χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ελλάδας, από το 1974 και μετά. Πρέπει να φύγουν.  Και επειδή ξέρουν ότι θα φύγουν, αισθάνεται ο κ. Τσίπρας την ανάγκη, κάθε τρεις και λίγο, να δίνει τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Τη χώρα, όμως, την έχει εξαντλήσει ο ίδιος και η Κυβέρνησή του. Είναι πραγματικά απίστευτη η είδηση ότι τα χρέη των Ελλήνων προς τις εφορίες ξεπέρασαν, για πρώτη φορά, τα 100 δις ευρώ. Είναι η απόλυτη απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας τους. Και πάρα ταύτα συνεχίζουν την ίδια καταστροφική, την ίδια αδιέξοδη πολιτική. Πόσο ακόμα θα πληρώνουν οι Έλληνες τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο; Είναι φανερό ότι δεν μπορούν πλέον να τους πληρώνουν.

Η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας ευκαιριακής πλειοψηφίας. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Είναι μια απλή αλήθεια η οποία τελικά έγινε σύνθημα γιατί εκφράζει την ελληνική κοινωνία. Είναι αυτό που σκέφτεται, είναι αυτό που νιώθει ο κάθε πολίτης. Το 2018, σε κάθε περίπτωση, θα είναι μια χρονιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων. Η έξοδος από το Πρόγραμμα προϋποθέτει εξαιρετικά κρίσιμους χειρισμούς, που δεν επιτρέπεται να αφεθούν στο έλεος μιας ανίκανης, μιας αδίστακτης, μιας ανεύθυνης Κυβέρνησης, που - θυμίζω για άλλη μια φορά - έχει δεσμεύσει την πατρίδα μας για πολλά χρόνια, με πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας. Η νέα χρονιά η οποία μας ξημερώνει έχει 2 δισ. επιπλέον μέτρα. 900 εκ. νέοι φόροι. Μειώσεις στις συντάξεις. Νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ και στο επίδομα θέρμανσης. Και φυσικά, επέκταση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από αυτούς που έλεγαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Και έχει μετά ο κ. Τσίπρας το θράσος να λέει ότι η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε χωρίς κανένα νέο μέτρο.  

Η Κυβέρνηση νομίζει ότι ασκεί ψηφοθηρία κάνοντας παιχνίδια με τα επιδόματα και το ασφαλιστικό στην πλάτη της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που κάνει είναι να επιδεινώνει την κατάσταση για όλους. Προκαλεί τεράστιες στρεβλώσεις στην οικονομία, ενθαρρύνοντας και τις αδήλωτες αποδοχές, αλλά και τη μαύρη εργασία. Αποτρέπει - για να μην πω διώχνει - τις επενδύσεις. Διότι προτιμά μια πολιτική επιδομάτων από μια πολιτική ανάπτυξης. Το 2017 απολογιστικά είχαμε μια ανάπτυξη ασήμαντη, σίγουρα πολύ κατώτερη των προσδοκιών.

Το «φύλλο πορείας» της χώρας είναι, δυστυχώς, ήδη γραμμένο. Eίναι ψηφισμένο και προκαλεί θλίψη και ντροπή. Από την 1η Ιανουαρίου του 2019, οι συντάξεις κόβονται κι άλλο μέχρι 18%. Την 1η Ιανουαρίου του 2020, μειώνεται και το αφορολόγητο, αν δεν απαιτηθεί αυτό να γίνει νωρίτερα από τους δανειστές. Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας και η συμπολίτευση έχουν μαυρίσει από τώρα τις επόμενες χρονιές. Αυτή είναι η περίφημη «καθαρή», η «αυτοδύναμη» - όπως την αποκαλεί τελευταία - έξοδος, ο κ. Τσίπρας. Το να βγει τάχα η χώρα από το Πρόγραμμα, έχοντας στην πραγματικότητα  αναλάβει δεσμεύσεις για πολλά χρόνια.

Το 2018 εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Η ολοκλήρωση του τρίτου Προγράμματος σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές. Για να γίνει αυτό η χώρα χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα, ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπηρετήσει μια τέτοια πολιτική. Δεν ξέρει, δεν θέλει, δεν μπορεί. Διότι ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και υπονόμευση των επενδύσεων δεν γίνεται. Και προφανώς ούτε η Παιδεία μπορεί να μεταρρυθμιστεί, με πολιτικές τύπου Γαβρόγλου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά με πελατειακό Κράτος, με γερασμένες ιδεοληψίες, ακόμη δυστυχώς και στις εκδρομές των μαθητών. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει. Πρέπει να δυναμώσουμε αυτούς που δεν μπορούν σε μια Ελλάδα, όπου κανείς δεν θα μένει πίσω. Όχι να εμποδίζονται συνέχεια αυτοί που μπορούν σε μια Ελλάδα που δυστυχώς διαρκώς μικραίνει, που διαρκώς τη μικραίνει η νοοτροπία του Τσίπρα, του Καμμένου και του Τσακαλώτου.

Η Νέα Δημοκρατία είναι μια υπεύθυνη και ώριμη πολιτική δύναμη. Ολοκληρώσαμε το 2017 με ένα Συνέδριο που δεν επιβεβαίωσε απλά ότι είμαστε ενωμένοι - αυτό ήταν αυτονόητο - αλλά ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη της χώρας έτοιμη να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και είναι έτοιμη να αλλάξει την Ελλάδα. Με τις ιδέες και τα κατάλληλα πρόσωπα που έχει ανάγκη η χώρα. Είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία των πολιτών και μπορούμε να δώσουμε βήμα σε δυνάμεις πέρα από τα συμβατικά όρια της Παράταξης. Ήρθαν και έρχονται σε εμάς γιατί βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία τη μόνη λύση, τη μόνη ελπίδα, στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας. Έχουμε προγραμματικό λόγο που απαντά σε πραγματικά ερωτήματα. Τον συγκροτήσαμε έχοντας γυρίσει από άκρη σε άκρη την Ελλάδα και ακούγοντας όλες τις κοινωνικές ομάδες. Θα συνεχίσουμε και το 2018 σε αυτήν τη γραμμή. Θα συνεχίσουμε ώστε όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας να βρουν τη δική τους θέση  στο σχέδιό μας για την Ελλάδα που μας αξίζει.

Το 2018, θα είναι χρονιά μεγάλης πολιτικής μάχης. Και καλώ όλες και όλους να συμπορευτούν μαζί μας ώστε να ισχυροποιηθεί το μέτωπο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να έρθει στα πράγματα μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία κοινωνικής αλλαγής. Αυτό αποτελεί πλέον πατριωτικό καθήκον, διότι δυστυχώς η χώρα μας αποδυναμώνεται συστηματικά. Γιατί μια αποδυναμωμένη χώρα με μειωμένη αξιοπιστία και δυνατότητες, πέρα από οικονομικά, καθίσταται και γεωπολιτικά ευάλωτη. Το 2018 ξεκινά, βεβαίως, και με σημαντικές προκλήσεις στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής. 

Η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι πάντα μια υπεύθυνη Παράταξη. Και για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θέλω, για άλλη μια φορά, να είμαι τελείως ξεκάθαρος. Η Κυβέρνηση είναι αυτή η οποία έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Επέλεξε να την κάνει εν κρυπτώ, χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Προς το παρόν το μόνο που βλέπουμε είναι ένα θέατρο σκιών με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να προσπαθεί να κρατηθεί στην καρέκλα του. Και τον Υπουργό Εξωτερικών να λέει, χθες, ότι ο κ. Καμμένος δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία μόνο στα ελληνικά. Λες και μπορούμε να επιβάλουμε στις ξένες χώρες να μιλήσουν τη γλώσσα μας. Αστεία πράγματα για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Θυμίζω προς όλους ότι η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως αυτή χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Και αυτή προφανώς είναι και η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να θυμίσω, ότι τότε, απέναντι σε πολλές πιέσεις, υπερασπιστήκαμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του. Γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο την ονομασία. Οτιδήποτε λιγότερο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως προφανώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία αποσπασματική λύση, που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα στην ολότητά του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο εύρος εφαρμογής της λύσης (στο erga omnes) αλλά και στις απαράδεκτες δηλώσεις αλυτρωτισμού των Βορείων γειτόνων μας, που προκαλούν τα πατριωτικά αισθήματα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο των Μακεδόνων.

Δεν σας κρύβω ότι δεν έχω καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την Κυβέρνηση.  Είναι ικανοί να κάνουν οτιδήποτε για να κρατήσουν τις καρέκλες της εξουσίας. Όπως λέει και ο ελληνικός λαός, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Σήμερα, οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί σε σχέση με το 2008. Στα Σκόπια έχει εκλεγεί μια άλλη Κυβέρνηση. Στα λόγια δείχνει πιο διαλλακτική και αυτό είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται την ευαισθησία του ελληνικού λαού απέναντι στην ιστορία μας. Και ότι έχει τη δυνατότητα να επιβάλει στο εσωτερικό της μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αλλά και η Ελλάδα είναι διαφορετική. Με μια Κυβέρνηση που έχει αποδυναμώσει την χώρα και αδυνατεί να διαπραγματευτεί αξιόπιστα για λογαριασμό της. Καλώ την Κυβέρνηση να μας ενημερώσει και να ενημερώσει και τον ελληνικό λαό, υπεύθυνα και ειλικρινά για όλα τα δεδομένα. Τι συζητά ακριβώς; Τι  διαπραγματεύεται; Δίχως πλήρη γνώση των παραμέτρων, καμία υπεύθυνη τοποθέτηση δεν μπορεί να γίνει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και κάτι τελευταίο: Να μην ξεχνούν αυτοί που θυμήθηκαν όψιμα το Βουκουρέστι ότι, όταν η Κυβέρνηση Καραμανλή διαπραγματευόταν σκληρά, σημερινοί κορυφαίοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν τα ρέστα τους για να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο Συνέδριό μας κηρύξαμε το Κόμμα μας σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι το σχέδιό μας. Αυτό που επικύρωσε το 11ο Συνέδριό μας. Θέλω να ευχαριστήσω καθεμία και καθέναν από εσάς για τη συμβολή σας στη διαμόρφωσή του Προγράμματός μας. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και οι Έλληνες το ξέρουν. Το 2018 θα είναι ακόμη πιο απαιτητικός ο ρόλος των κοινοβουλευτικών τομέων ελέγχου. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, όπως πρέπει. Όπως πρέπει ταυτόχρονα, όμως, να προβάλλουμε ακόμα πιο συστηματικά τις εναλλακτικές πολιτικές του Προγράμματός μας. Δεν θα δείξουμε μόνο τις αστοχίες της Κυβέρνησης, αυτό είναι η εύκολη άσκηση που έχουμε μπροστά μας, αλλά θα αναδείξουμε - σε κάθε ευκαιρία - τις δικές μας επιλογές και προγραμματικές δεσμεύσεις για όλα τα ζητήματα του δημόσιου βίου.

Μια μεγάλη πρόκληση για το 2018 είναι η προσαρμογή του Προγράμματός μας σε περιφερειακό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική δουλειά ενόψει των εθνικών εκλογών. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να διαμορφώσουμε και ένα Πρόγραμμα τοπικών προτεραιοτήτων, που θα υποστηρίξουν τον κεντρικό προγραμματικό μας λόγο. Αλλά και να εντοπίσουμε τους κατάλληλους πρεσβευτές αυτού το Προγράμματος σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου. Και σε αυτή την προσπάθεια θέλω όλους τους τομεάρχες μας αρωγούς. Και ο καθένας θα έχει το δικό του ρόλο, αναλαμβάνοντας την πολιτική εποπτεία μιας περιφέρειας. Ο σκοπός είναι ο καλύτερος συντονισμός των δράσεων μας ενόψει εθνικών, αλλά και δημοτικών εκλογών, η ανάδειξη νέων στελεχών, αλλά κυρίως η περαιτέρω εξειδίκευση των περιφερειακών και τοπικών μας προγραμμάτων.

Και κάτι ακόμα. Καλώ την Κυβέρνηση άμεσα να ξεκαθαρίσει την ακριβή ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς και το εκλογικό σύστημα με το οποίο αυτές θα διεξαχθούν. Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουν ούτε τα κόμματα ούτε οι πολίτες τον ακριβή χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές σε Δήμους και σε Περιφέρειες, μόνο και μόνο επειδή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση σαν ένα ακόμη παιχνίδι στις μικροκομματικές της επιδιώξεις. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω το αυτονόητο: Εφόσον οι εθνικές εκλογές γίνουν εντός του 2018 και η Νέα Δημοκρατία είναι η επόμενη Κυβέρνηση της χώρας, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2019 - όπως ορίζει εξάλλου ο νόμος - και με το εκλογικό σύστημα το οποίο ισχύει σήμερα.

Ταυτόχρονα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να εντείνουμε και άλλο την παρουσία μας στη Βουλή. Το 2017 βελτιώσαμε σημαντικά την κοινοβουλευτική μας εικόνα. Μπορούμε όμως ακόμα καλύτερα. Και είμαι σίγουρος ότι το 2018 και στη Βουλή θα πάμε πολύ καλύτερα. Όπως επιβάλλεται, όλοι μας, να είμαστε ακόμα πιο πειθαρχημένοι στην επικοινωνία μας. Πιστεύω ότι η νέα επικοινωνιακή ομάδα έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά, λαμβάνοντας υπόψη και δικές σας παρατηρήσεις, συνοψίζοντας τα καθημερινά μας μηνύματα. Είναι πολύ σημαντικό αυτά να αναπαράγονται με συστηματικότητα και μεθοδικότητα. Και είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε το γήπεδο και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη κοινή προσπάθεια. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω λέγοντας, για άλλη μια φορά, πόσα πολλά έχουμε πετύχει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, και πόσο υπόχρεος είμαι και θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την εξαιρετική συνεργασία την οποία έχουμε. Έχουμε βάλει αυτή τη στιγμή τα θεμέλια για να κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη δύναμη και να φτάσουμε σε ύψη που κάποιοι και πριν από λίγο καιρό θεωρούσαν ανέφικτα. Αλλά ο τελικός στόχος είναι ακόμα μπροστά μας. Ξέρουμε τι θέλουμε: Μια μεγάλη εκλογική νίκη που θα αποτελέσει την αφετηρία μιας πορείας αναγέννησης της πατρίδας μας. Με σκληρή δουλειά και ομαδικότητα θα τα καταφέρουμε. Και ελπίζω, για το καλό του τόπου, αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι πάλι, σε όλες και σε όλους, να έχουμε μια καλή χρονιά, με υγεία και φυσικά με πολιτικές επιτυχίες. 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου