Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Κινήσεις τριών σημείων από την κυβέρνηση για την πολιτική και επιχειρησιακή αποτίμηση των πυρκαγιών και την επόμενη μέρα για τις πληγείσες περιοχές

 



1. Άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας αποζημιώσεων για τους κατοίκους στον Έβρο

Κατά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στον Έβρο, ανακοινώθηκαν αποζημιώσεις για υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες, στον αστικό ιστό, στις καλλιέργειες, στη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και ζημιές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο. Συμφωνήθηκαν ενισχύσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο για ζημιές, όσο και για προληπτικά μέτρα για περαιτέρω θωράκιση για το μέλλον.

Το κυβερνητικό  κλιμάκιο αποτελείτο από τους Υπουργούς Επικρατείας Μάκη Βορίδη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, και τους Υφυπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη. Στον Έβρο βρίσκεται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

 Ο Υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης κάλεσε εκ μέρους του πρωθυπουργού το σύνολο των φορέων να καταθέσουν άμεσα τις σκέψεις και προτάσεις τους για το μέλλον του νομού, τις οποίες ο πρωθυπουργός θα λάβει υπόψη ενόψει των εξαγγελιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της περιοχής.

2. Σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών Έβρου και Πάρνηθας

Η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση. Κατ’ αρχάς, οι εκτάσεις οι οποίες καίγονται κηρύσσονται βάσει νόμου αυτομάτως αναδασωτέες. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση αμφισβήτησης ή παρερμηνείας. Είναι δεδομένο και θα συνεχίσει να ισχύει. Επίσης, την ώρα που ακόμη δίνεται η μάχη με τις φλόγες, οι εκτιμήσεις για τις καμένες εκτάσεις και τις συνέπειες στο δασικό κεφάλαιο χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Σήμερα Τρίτη 29 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό σύσκεψη με θέμα την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ακόμα περισσότερες κινήσεις και στην κατεύθυνση της κατάσβεσης, και στο επίπεδο της πρόληψης και βέβαια αποκατάστασης, που είναι και το αντικείμενο της σύσκεψης αυτής.

3. Συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει τον διάλογο και τη συναίνεση, δεν αποφεύγει τη δημόσια λογοδοσία, αλλά αντιθέτως επιδιώκει τη συζήτηση για το τί βρήκε και τι έφτιαξε μέσα σε τέσσερα χρόνια: πόσο έχει θωρακίσει έως σήμερα την Πολιτική Προστασία, πόσο την έχει προσαρμόσει στα σύγχρονα δεδομένα. Κυρίως η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη επίγνωση των νέων δεδομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση και των νέων πραγμάτων που πρέπει να γίνουν. Όλα αυτά θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου