Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε χθες σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις αποφάσεις της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι νωρίτερα  είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov, στη διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας.

Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει αποσαφηνιστεί η συμπεριφορά κρατών και εταιρειών σε ότι αφορά το ζήτημα των πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. 

Σημειώνεται ότι ακόμη και στο πιο ακραίο σενάριο, από το Υπουργείο  Ενέργειας έχει καταρτιστεί σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Ανάμεσα στ’ άλλα:


Ο ΔΕΣΦΑ προωθεί την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Εξετάζεται η αύξηση των ροών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.

Η Δ.Ε.Η. έχει εκπονήσει ετήσιο σχέδιο για αυξημένη  εξόρυξη λιγνίτη κατά την επόμενη διετία κατά 50% και τη διαθεσιμότητά του στα εργοστάσια.

Είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με diesel πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW.

Προωθείται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία για τη διατήρηση στρατηγικής εφεδρείας και η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.

Επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας θα θωρακίσει τη χώρα από εισαγόμενες κρίσεις.

Στο σχέδιο της χώρας μας εντάσσεται η ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριο αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου