Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Δάσκαλε που δίδασκες! Τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που κατηγορεί την κυβέρνηση

 


Την περίοδο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ πραγματοποίησε περισσότερες από 700.000 διακοπές σύνδεσης, αλλά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ «κόπτεται» να μη διακοπεί καμία σύνδεση, να μην εξεταστούν καν τα αιτήματα.

Δεν ασχολήθηκε με την αδυναμία των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους πέρσι ή πρόπερσι, ενώ ποσώς ενδιαφέρεται για το αν με την πολιτική του προσφέρει κάλυψη σε όσους έχοντες και κατέχοντες κρύβονται πίσω από τους πραγματικά αδύναμους να πληρώσουν τα χρέη τους στη ΔΕΗ. Ανέλαβε τη ΔΕΗ κερδοφόρα και την άφησε καταχρεωμένη και αν πραγματικά ενδιαφερόταν για το κοινωνικό σύνολο, θα ζητούσε να εξεταστούν τα αιτήματα διακοπής σύνδεσης ένα προς ένα, ώστε κατόπιν να ληφθούν σωστές και δίκαιες αποφάσεις. Αντ’ αυτού, όπως απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προτιμά να επανέλθει στο «δεν πληρώνω», διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα.

Για πλειστηριασμούς

Την περίοδο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε το «πράσινο φως» για χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αλλά ως αντιπολίτευση έκανε τους πλειστηριασμούς «σημαία» δήθεν κοινωνικής πολιτικής καλύπτοντας -σε πολλές περιπτώσεις εν πλήρη γνώσει της Κουμουνδούρου ονοματεπωνύμων και διευθύνσεων- ότι καλύπτει μεγαλόσχημους κακοπληρωτές που κρύβονταν για να μην πληρώσουν ενώ μπορούσαν, σε βάρος των πραγματικά εχόντων αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Για το ΕΣΥ

Την περίοδο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το ΕΣΥ και το άφησε ανέτοιμο να ανταποκριθεί όχι μόνο σε πανδημική κρίση αλλά ακόμα και στις ανάγκες της καθημερινότητας. Ως αντιπολίτευση καταγγέλλει γενικώς ενώ γνωρίζει και σε τι κατάσταση το άφησε, όπως και πόσες εκατοντάδες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ δημιουργήθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 και μετά.

Για δημόσια περιουσία

Την περίοδο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε με απόφασή του και χωρίς καμία πίεση εκ μέρους των Βρυξελλών για 99 χρόνια τη δημόσια περιουσία της χώρας ως εγγύηση για να «βγει» προεκλογικά από το 3ο, δικό του, αχρείαστο Μνημόνιο και τώρα «κόπτεται» επειδή χρήσεις του Τατοΐου θα δοθούν -με ανταλλάγματα- σε ιδιώτες.

Με την ίδια συνταγή ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί σήμερα να εκμεταλλευτεί την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Χθες, γνωρίζοντας την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι δικηγορικοί σύλλογοι, προκειμένου να γίνουν μαζικές αγωγές ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσό, ενώ κατέθεσε και τροπολογία με την οποία ζητά «να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας:

Κάλεσε τους πολίτες να εξουσιοδοτήσουν τους δικηγορικούς συλλόγους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, στη δικαστική μάχη έναντι της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Συγκρίνουν τη σημερινή κατάσταση με τα μνημονιακά χρόνια και κάνουν λόγο για «αντικοινωνικές διακοπές ρεύματος», ενώ ο κ. Τσίπρας φωνάζει «κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα».

Χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας «καλώντας» την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο, αποκρύπτοντας σκοπίμως από τους Ελληνες πολίτες τις μεγάλες διαφορές στο ενεργειακό τοπίο ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία από τη μία και την Ελλάδα από την άλλη.

Απάντηση από ΥΠΕΝ

«Ο κ. Τσίπρας επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να στρέφεται στο ψέμα και την παραπλάνηση για να ξεπεράσει τα πολιτικά του αδιέξοδα. Σήμερα (χθες), στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, επιδόθηκε σε ρεσιτάλ ξεδιάντροπου λαϊκισμού και υποσχέθηκε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζεται από το 2013 και δεν κατήργησε επί της δικής του διακυβέρνησης. Το πόσο κόστισαν και κοστίζουν στους Ελληνες τα ανεύθυνα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε όλους γνωστό», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, όπου επισημαίνεται επίσης ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι τον Απρίλιο, με τις κρατικές επιδοτήσεις, απορροφάται η αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των νοικοκυριών σε ποσοστό άνω του 80%. Το ίδιο ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής. Οι επιχειρήσεις αυτές, που ανέρχονται σε 1.240.000, επιδοτούνται για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης με 230 ευρώ/MWh.

«Σε ό,τι αφορά στις διακοπές ηλεκτροδότησης, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δικής του διακυβέρνησης ο αριθμός των καταναλωτών στους οποίους διεκόπη η παροχή ήταν πολύ μεγαλύτερος. Το 2017, οι διακοπές λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν σε 233.092 και το 2018 σε 220.314. Αντίστοιχα, το 2020 μειώθηκαν σε 186.887 και το 2021 σε 168.471», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα ρίχνουν στην απολιγνιτοποίηση και στον πρωθυπουργό

Και μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να πραγματοποιεί επίσημες επισκέψεις σε άλλες χώρες σε περίοδο ακρίβειας, αποδίδει την άνοδο των τιμών στο ρεύμα όχι στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση αλλά στην απολιγνιτοποίηση, με την οποία κατά τα άλλα… συμφωνεί, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΗΕ, με την οποία διαφωνεί! Και παράλληλα, ο κ. Τσίπρας «κρύβεται» πίσω από δημοσιεύματα εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου κ. Στάσση, έχοντας άριστη εικόνα για τη γνησιότητα ή τη μη γνησιότητά τους, με δηλώσεις του τύπου «δεν τον ξέρω τον κ. Στάσση προσωπικά, ούτε υπαινίσσομαι κάτι, η Αρχή θα κάνει τη δουλειά της».

Λαϊκισμός

Το κύμα ακρίβειας που πλήττει κυρίως μεσαία και χαμηλά εισοδήματα χρησιμοποιείται από τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν τη διετία 2019-2020 η πανδημία και τη διετία 2012-2014 το Μνημόνιο. Με λαϊκισμό και υποκρισία.

Δεν πτοείται ο κ. Τσίπρας που κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -που δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι δεν ασκούν σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού- δεν τον ακολουθεί ούτε στο λαϊκισμό ούτε στην υποκρισία. Για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η ακρίβεια να συνεχιστεί, διότι μόνο έτσι -όπως του λένε οι στενοί του σύμβουλοι- δεν θα χρειαστεί να βρει δικό του αντιπολιτευτικό αφήγημα για να πλήξει την κυβέρνηση και κυρίως δεν θα χρειαστεί να εκπονήσει και να παρουσιάσει δικές του προτάσεις.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου