Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Τουρκία ένα επικίνδυνο καθεστώς - Ερντογάν φυλακίζει πολιτικούς του αντιπάλους

 



Τουρκία ένα επικίνδυνο καθεστώς, που δεν σέβεται την δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Άδικη ποινή που δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου» χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την καταδίκη, σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών -καθώς και την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για το ίδιο διάστημα- του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου από τουρκικό δικαστήριο.

«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, καθώς και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για την κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, καταδικάστηκε για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου, σχεδόν έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες Προεδρικές Εκλογές του Ιουνίου και αυτό δείχνει ότι ο αδίστακτος Ερντογάν δεν έχει μπέσα.

«Μια χούφτα άνθρωποι δεν μπορούν να καταχραστούν την εξουσία που μας εμπιστεύτηκε ο λαός. Ο αγώνας μας ξαναρχίζει με ακόμη περισσότερη ορμή», δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» και «πολιτική» την απόφαση, στην οποία θα ασκήσει έφεση όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ.

Πολλές εκατοντάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης, φωνάζοντας συνθήματα όπως : «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δίκαιο, Νόμος, Δικαιοσύνη».

Μετά την άσκηση έφεσης ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης θα παραμείνει στη θέση του, καθώς έχει ανασταλτικό χαρακτήρα έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Εάν καταδικαστεί και στο εφετείο η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων δεν θα του επιτρέψει να τεθεί επικεφαλής της αντιπολίτευσης στις Προεδρικές Εκλογές του 2023 απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου