Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Από το 2021 παρακολουθούσε η Βέλγικη ΕΥΠ ύποπτους για την διαφθορά και ο νοών νοείτω

 


Ρεπορτάζ του βελγικού Knack σε συνεργασία με τη γαλλική Le Soir που επιβεβαιώνει ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν, η δικαστική έρευνα για πιθανή διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε μετά από έρευνα πληροφοριών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου.

Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν και ευρωβουλευτές που τους παρακολουθούσαν στενά και εντός και εκτός Βρυξελλών, και ο νοών νοείτω.

Οι ερευνητές διερευνούν εάν το Κατάρ και το Μαρόκο προσπάθησαν να επηρεάσουν θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρόπο που να ξεπερνά τις κλασικές τακτικές των λόμπι.

Με βάση πολλές καλά ενημερωμένες πηγές, οι Knack και Le Soir αποκαλύπτουν τώρα τι προηγήθηκε της αποτελεσματικής έρευνας της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Διαφθοράς της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου δεν διαχειρίζεται υποθέσεις πολιτικών κομμάτων ή παραγόντων, αλλά πραγματικές απειλές.

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, ονόματα των πολιτικών, ή των κομμάτων ενδέχεται να συνεχίσουν να μπαίνουν στο στόχαστρο της υπηρεσίας πληροφοριών.

Η σημαντικότερη αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας είναι να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια του κράτους, όπως η «παρέμβαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων».

Ήδη από το 2021 η Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα πληροφοριών για παρέμβαση ξένων δυνάμεων, η οποία είναι και εκείνη που τελικά οδήγησε στη δικαστική έρευνα, που κρατάει σήμερα δέσμια των αποκαλύψεων ολόκληρη την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από τον διεθνή Τύπο, δεν είναι ασυνήθιστο για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου να χρησιμοποιεί τις λεγόμενες Ειδικές Μεθόδους Πληροφοριών (BIM) σε τέτοιες περιπτώσεις -όπως είναι, για παράδειγμα, οι τηλεφωνικές υποκλοπές ή οι σκιώδεις επιχειρήσεις. Τέτοιες μέθοδοι πρέπει να έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από επιτροπή τριών δικαστών.

Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες των Knack και Le Soir, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Βελγίου συνεργάστηκε με αντίστοιχες υπηρεσίες πέντε ευρωπαϊκών χωρών για το εν λόγω θέμα και ο νοών νοείτω.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου