Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Εισαγγελική παρέμβαση για την επιστροφή του Πατέλη στη φυλακή

 


Την αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, με την οποία αποφυλακίστηκε ο πρώην πυρηνάρχης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Πατέλης, ζήτησε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χαράλαμπος Μωυσίδης.

Στη δίκη που διεξήχθη χθες στο Ποινικό Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου, ο εισαγγελέας ζήτησε να οδηγηθεί ξανά στη φυλακή ο Γ. Πατέλης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σε ποινή 10 ετών, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα.

Ο κατηγορούμενος είχε αποφυλακιστεί με απόφαση του Εφετείου, ενώ είχε παραμείνει λιγότερο από 3 χρόνια στη φυλακή. Απόφαση που σύμφωνα με τον εισαγγελέα κ. Μωυσίδη πρέπει να αναιρεθεί, αφού «διαλαμβάνει αόριστα ότι ο κατηγορούμενος δεν θα διαπράξει άλλα εγκλήματα», αν και -όπως είπε- «πρόκειται για άτομο που είναι πιθανό να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις».

Ο κ. Μωυσίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα του ανήλικου παιδιού του Γ. Πατέλη, το οποίο κατά την εφετειακή απόφαση υφίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη από τη φυλάκιση του πατέρα του. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ωστόσο, αυτό «δεν εξηγείται επαρκώς στην απόφαση των δικαστών του Εφετείου».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «ο ισχυρισμός του ότι πλήττεται η οικογένειά του είναι κατανοητός και ανθρώπινος, πρόκειται όμως για φυσικό επακόλουθο της στέρησης της ελευθερίας οποιουδήποτε καταδικασμένου», τονίζοντας ότι η σύζυγός του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και μπορεί να φροντίσει το παιδί.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Γ. Πατέλη, Δημήτρης Γκαβέλας, υποστήριξε πως «ο αιτών ήδη εκτίει μεγαλύτερη ποινή από αυτή που του αναλογεί, αφού το αδίκημα της οπλοκατοχής για το οποίο καταδικάστηκε θα έχει παραγραφεί με την έναρξη της δίκης στο Εφετείο». Κατέθεσε μάλιστα και γνωμάτευση παιδοψυχολόγου, αναφέροντας πως «στην ευαίσθητη ηλικία των 15,5 ετών, το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και τη συναισθηματική έκφραση, υφίσταται μπούλινγκ στο σχολείο, υφίσταται την απομόνωση ακόμα και από τους ίδιους του τους συγγενείς».

Παράλληλα, χθες, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας απέρριψε τα αιτήματα αποφυλάκισης δύο καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγή και συγκεκριμένα του πρώην βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση και του Κ. Κορκοβίλη.

Αναφορικά με τον Κ. Μπαρμπαρούση, που εκτίει ποινή 6 ετών, κατέθεσαν ως μάρτυρες ο υπερήλικας και ανάπηρος πατέρας του, καθώς και η σύντροφος και μητέρα του πέμπτου παιδιού του, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Για την αίτηση του Κ. Κορκοβίλη, που εκτίει ποινή 9 ετών, κατέθεσε ο αδελφός του, ο οποίος επικαλέστηκε προβλήματα υγείας της μητέρας του. Ωστόσο, οι μαρτυρικές καταθέσεις δεν έπεισαν τους δικαστές, που απέρριψαν ομόφωνα τις δύο αιτήσεις.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου