Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Τρεις λαλούν… στον ΣΥΡΙΖΑ – Λένε-ξελένε» και αλληλοκαρφώνονται


 

Η προχθεσινή δεν ήταν μία καλή ημέρα στην Κουμουνδούρου. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μόλις έμαθαν την απόφαση του πρωθυπουργού για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 και το πρόστιμο των 100 ευρώ σε όσους μείνουν ανεμβολίαστοι μετά τη 16η Ιανουαρίου 2022 άρχισαν να σκέπτονται με ποιον τρόπο θα καλύψουν αφενός τις «κωλοτούμπες» του κ. Τσίπρα σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολίου και τον εμβολιασμό γενικότερα κι αφετέρου την πρόσφατη πρόταση του καθηγητή και συμβούλου Γρηγόρη Γεροτζιάφα για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί.

Η λύση που προκρίθηκε ήταν η συνήθης: Πολύς θόρυβος, μήπως και καλυφθεί η διγλωσσία, καιροσκοπισμός, ανευθυνότητα.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «σαμποτέρ» του εμβολιασμού τον πρωθυπουργό, ενώ ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Κουμουνδούρου ξεκίνησε να διαρρέει δήθεν πρόβλημα αντισυνταγματικότητας της απόφασης της κυβέρνησης.

Διπλή ανακολουθία

Το πράγμα όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη είχε στραβώσει.

Αφενός επειδή ο ίδιος ο κ. Τσίπρας λίγους μήνες μετά τη διαφωνία του με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους υγειονομικούς ζήτησε δημοσίως την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι αστυνομικοί ή οι στρατιωτικοί. Αρα πώς θα μπορούσε να στηρίξει τη διαφωνία του.

Αφετέρου, επειδή ήδη ο στενός του σύμβουλος, καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας, είχε προτείνει με άρθρο του στο ieidiseis.gr καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους ενηλίκους πολίτες. Χωρίς πρόστιμο, αλλά με αυστηρά μέτρα προς όλους τους ανεμβολίαστους (μέσα και οι άνω των 60 δηλαδή), όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας με τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας, η μη δυνατότητα φορολογικής ενημερότητας κ.λπ.

Η πρόταση Γεροτζιάφα «χτύπησε» σαν ηλεκτρικό ρεύμα κάποια εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζουν ότι η βασική άποψη του κόμματος ήταν και είναι αντίθετη στην ευρύτερη υποχρεωτικότητα. Λέγεται μάλιστα ότι ένας από εκείνους που αντέδρασε σφόδρα ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που ούτως ή άλλως είχε ανοίξει… βεντέτα με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, με επίκεντρο τη γνώμη του για τα μονοκλωνικά αλλά και τη γενικότερη αντιεμβολιαστική του στάση, η οποία συνεχίζεται.

Καρφί…

Πρόσφατα, ο κ. Γεροτζιάφας «κάρφωσε» Πολάκη (και μαζί και Τσίπρα που το είχε πει στη Βουλή) όταν είπε στην ΕΡΤ ότι τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί, είναι ασφαλή και είναι σκοταδιστές όσοι λένε ότι προκαλούν θρομβώσεις. Λίγες ημέρες πριν, όταν ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του εμφάνιζε τα μονοκλωνικά φάρμακα ως τη μόνη λύση έναντι της πανδημίας, του είχε «απαντήσει» ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, γράφοντας: «Τα μονοκλωνικά αντισώματα σχεδιάστηκαν έναντι του αρχικού στελέχους της Whuan και η αποτελεσματικότητά τους είναι ελαττωμένη κατά περίπου 40% έναντι του στελέχους “Δ”. Χρειάζεται άμεσα να δημιουργηθούν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι συνθηματολογία του τύπου “δώστε τα φάρμακα στον λαό”».

Υπάρχουν όμως και άλλοι που έχουν βάλει στο μάτι τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα. Κυρίως από την ημέρα που βγήκε και συμφώνησε με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα.

Από τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται με δύο γραμμές τόσο έναντι του εμβολιασμού και της επέκτασης της υποχρεωτικότητας όσο και έναντι των μονοκλωνικών. Κατά τη συνήθη τακτική του, ο κ. Τσίπρας ευνοούσε και τη διασπορά των απόψεων Πολάκη και τη διασπορά των απόψεων Γεροτζιάφα, πιστεύοντας ότι έτσι ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και συνομιλεί με περισσότερα ακροατήρια.

Μπούμερανγκ

Από τη στιγμή όμως που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει το βήμα για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους πολίτες άνω των 60 (σ.σ.: και υποχρεωτικότητα χωρίς κυρώσεις δεν υπάρχει), η διπλή γλώσσα Τσίπρα άρχισε πάλι να γυρίζει μπούμερανγκ για την αξιωματική αντιπολίτευση. Διότι ο ένας δρα και αναλαμβάνει ευθύνη την κρίσιμη στιγμή παίρνοντας δύσκολες αλλά κρίσιμες αποφάσεις και ο άλλος χάνεται και πάλι στη βαβέλ που επικρατεί στο κόμμα του.

Στο μεταξύ, πάντως, εξακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν «δύο γραμμές» σε σχέση με τα περιβόητα μονοκλωνικά, τα οποία εξακολουθεί να κάνει παντιέρα ο Παύλος Πολάκης, παλαιότερα δε και σε βάρος της αναγκαιότητας του εμβολιασμού.

Τώρα, επειδή ο κ. Τσίπρας έχει πάλι κάποιους να τον πιέζουν για τις απόψεις Γεροτζιάφα (σ.σ.: και για την προβολή τους, καθώς ο καθηγητής έχει πέραση και ζήτηση από τα ΜΜΕ), για να μη γίνει πάλι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ χαμός, προφανώς πίεσε τον κ. Γεροτζιάφα να «διορθώσει» γραμμή. Αρχικά, έκανε αυτήν την ανάρτηση εναντίον του προστίμου των 100 ευρώ και στη συνέχεια σε νέο του άρθρο, πάλι στο ieidiseis.gr, με τίτλο «Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Καθολικά και για όλους χωρίς πρόστιμο 100 ευρώ – Οι προϋποθέσεις Γεροτζιάφα», ο κ. Γεροτζιάφας:

Πρώτον, διαφωνεί με το πρόστιμο των 100 ευρώ γράφοντας, όπως η Κουμουνδούρου είπε λίγες ώρες πριν, περί οικονομικού εκβιασμού των συνταξιούχων κ.λπ., χωρίς καν να υποστηρίζει -αυτό που λέει εδώ και μήνες- να στραφούν όλοι στη δωρεάν λύση του εμβολίου.

Δεύτερον, εμμένει στην άποψή του για «υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους ενήλικους πολίτες», προτείνοντας και πάλι «να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, φορολογική ενημερότητα κ.λπ.». Την πρόταση, δηλαδή, για την οποία «χτύπαγαν» τα τηλέφωνα της Κουμουνδούρου από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτύρονταν και έλεγαν «ο Γεροτζιάφας μάς εκθέτει με αυτά που λέει».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου