Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Με λεφτά της ΕΕ το τουρκικό όχημα που κατεδάφιζε τον φράχτη



Οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την οργανωμένη, μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος, παράτυπων μεταναστών από το τουρκικό έδαφος και οι συνέπειες του κορωνοϊού στην δημόσια υγεία και στην οικονομία, αποτέλεσαν βασικά θέματα της συνάντησης που είχε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε στα πλάνα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με τουρκικό στρατιωτικό όχημα, που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου (φωτό κάτω).

Από την πλευρά της, η καγκελάριος επισήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη, αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε μάλιστα, ότι το θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο το χρονικό διάστημα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας και συζήτησαν την ανάγκη βελτιώσεων στην συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Ενδεικτικά, έγινε αναφορά σε κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να ελεγχθούν καλύτερα οι ροές, καθώς και στην πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου