Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Κατάρρευση Ολυμπιακού στη Μόσχα




Η απόπειρα αποφυγής του αποκλεισμού του Ολυμπιακού στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας σταμάτησε στη Μόσχα, όπου η Χίμκι τον συνέτριψε με 98-66 και ουσιαστικά αφήνει τους «ερυθρόλευκους» εκτός των πλέι οφ, ύστερα από 11 χρόνια.

Ο Ολυμπιακός έχει, πλέον, μόνο μαθηματικές πιθανότητες πρόκρισης και χρειάζεται συνδυασμό αποτελεσμάτων για να προκληθεί τετραπλή ισοβαθμία που είναι «μονοπάτι» πρόκρισης. Θέλει, πρώτον, να ηττηθεί η Ρεάλ στην έδρα της Λαμποράλ στο σημερινό παιχνίδι και, δεύτερον, στην τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός να νικήσει την ΤΣΣΚΑ και παράλληλα η Ρεάλ να νικήσει τη Χίμκι στη Μαδρίτη, η Μπαρτσελόνα να ηττηθεί από τη Ζαλγκίρις στο Κάουνας και η Μπάμπεργκ να ηττηθεί στην έδρα της από τη Λαμποράλ.

Η νίκη της Χίμκι οριστικοποίησε την πρόκριση της Λαμποράλ πριν από το σημερινό παιχνίδι της με τη Ρεάλ, στο οποίο, εφόσον νικήσει, θα εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση του ομίλου και στα πλέι οφ θα διασταυρωθεί με την τρίτη ομάδα του άλλου ομίλου (πιθανότατα ο Παναθηναϊκός).

Τα 11 επιθετικά ριμπάουντ και τα 9 εύστοχα τρίποντα δημιούργησαν το προβάδισμα της Χίμκι με διψήφιο αριθμό στο τέλος του α΄ ημιχρόνου (48-36), ενώ η άμυνα του Ολυμπιακού κάθε άλλο παρά λειτούργησε αποτελεσματικά για εκτός έδρας παιχνίδι που ήταν τόσο καθοριστικό. Ο Ολυμπιακός διατήρησε ισορροπία στην έκβαση του σκορ από την επίθεσή του, μέχρι το 15΄, καθώς είχε έτοιμες απαντήσεις σε κάθε απόπειρα της Χίμκι να αυξήσει το προβάδισμά της (19-13), αλλά στο τελευταίο εξάλεπτο οι γηπεδούχοι επέβαλαν τον ρυθμό τους και κέρδισαν την ψυχολογία του αγώνα, λόγω της ευστοχίας που είχαν από τη γραμμή του τριπόντου και την ανανέωση των επιθέσεών τους. Ο Αλεξέι Σβεντ, με τους 17 πόντους που σημείωσε στο πρώτο 20άλεπτο, επιβεβαίωσε γιατί έχει το πιο ακριβό «μεροκάματο» στη φετινή Ευρωλίγκα, η άμυνα του Παπανικολάου δεν τον «ενόχλησε» και συνολικά η Χίμκι «άγγιξε» με ευκολία τους 50 πόντους, αξιοποιώντας τους επιθετικούς αυτοματισμούς της.

Η «ερυθρόλευκη» περιφέρεια απέδωσε μόλις εννέα πόντους και η κατάσταση χειροτέρεψε στο 3ο δεκάλεπτο, με τον Σπανούλη και τον Μάνζταρη να μη βελτιώνουν την απόδοσή τους και τους τρεις Αμερικάνους, Χάκετ, Οντομ και Στρόμπερι, να έχουν συγκομιδή... τριών πόντων μέχρι το 30΄.

Η λογική υπαγόρευε ότι ο Ολυμπιακός θα ανασυντασσόταν στο δεύτερο ημίχρονο και οι παίκτες του θα έβγαιναν από τα αποδυτήρια με αποφασιστικότητα, αλλά αντίθετα κατέρρευσαν και έγιναν έρμαιο των διαθέσεων της Χίμκι.

Ο Ολυμπιακός ουδέποτε... εμφανίστηκε στο γήπεδο για το δεύτερο ημίχρονο. Η Χίμκι, με ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα που σταθεροποιήθηκε στο 50%, έκανε «πάρτι», και πέντε λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του αγώνα ξεπέρασε ακόμα και τον μέσο όρο επίθεσης (82,5 π.) στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας. Κι αν ο Σβεντ παρακολούθησε το δεύτερο ημίχρονο από τον πάγκο της Χίμκι, όπως επέλεξε ο τεχνικός Ντούσκο Ιβάνοβιτς, την «εκτέλεση» του Ολυμπιακού ανέλαβαν ο Φινλανδός Πέτερι Κόπονεν, που είχε αφήσει «τραυματικές» εμπειρίες στην εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ του 2013, και ο Αμερικανός σέντερ Τζέιμς Ογκουστιν. Στον αγώνα που είχε την... ετικέτα του «τελικού» για τον Ολυμπιακό, η διαφορά του σκορ «εκτοξεύτηκε» από τη ρωσική ομάδα στους 30 πόντους, υπερκαλύφθηκε η διαφορά των 12 πόντων από την ήττα της στον πρώτο γύρο, ενώ ανάγκασε τους πρωταθλητές Ελλάδας να γνωρίσουν για δεύτερη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία τους τη δεύτερη πιο βαριά ήττα τους (96-64 από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, 22/2/2012), ενώ χειρότερη βραδιά τους παραμένει η εντός έδρας συντριβή από την Εφές (110-59, 9/12/2004).

ΧΙΜΚΙ: Ράις 4, Σβεντ 19 (5), Ντράγκιτς 8 (1), Ογκουστιν 18, Μπουν 9, Κόπονεν 21 (5), Βιάλτσεφ 2, Ιλνλιτσκι 2, Μόνια 7 (1), Χάνεϊκατ 8 (2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Οντομ, Χάντερ 14, Παπαπέτρου 8 (1), Σπανούλης 8 (2), Στρόμπερι, Πρίντεζης 8 (1), Αγραβάνης, Μάντζαρης 8 (1), Ουόρικ 8, Χάκετ 5 (1), Παπανικολάου 7.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου