Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδρούν βουλευτές για το προσφυγικό-Εκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο συγκαλεί ο Τσίπρας



Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς βουλευτές αντιδρούν στο ν/σ για το προσφυγικό και ζητούν απόσυρση διατάξεών του, ενώ η ομάδα των «53» είπε ένα ηχηρό «όχι» στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Κατόπιν αυτών ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως για τις 9 το πρωί της Παρασκευής κυβερνητικό συμβούλιο με αντικείμενο το προσφυγικό. Το νομοσχέδιο εισάγεται στην ολομέλεια στις 10 και εκεί αναμένεται να ξεδιπλωθούν οι αντιδράσεις, εφόσον δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις και αλλαγές.

Οπως διαφάνηκε ήδη από τις τοποθετήσεις βουλευτών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, αρκετοί είναι εκείνοι που αντιδρούν με διατάξεις του. Ωστόσο, το ν/σ πέρασε επί της αρχής από την Επιτροπή.

Κατριβάνου: Παραφωνία οι διατάξεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Η Βασιλική Κατριβάνου άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αποτελούν «παραφωνία» και ότι καταστρατηγείται η συνθήκη της Γενεύης που ορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι πρέπει να αποσυρθούν συγκεκριμένες διατάξεις προκειμένου να μην επαναπροωθείται κανείς στην Τουρκία ακόμα και αν είναι παράτυπος μετανάστης.
«Θα ανακόπτουμε πρόσφυγες και θα επαναπροωθούμε πρόσφυγες στην Τουρκία. Πρέπει να αντισταθούμε με όπλα μας την Συνταγματική και διεθνή νομιμότητα. Πρέπει να τους υποδεχθούμε όλους όπως ήδη έχουμε κάνει εως τώρα και γι αυτό είμαστε υπερήφανοι ως ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Διαφώνησε και με το όριο των 14 ημερών για την κατάθεση αιτήματος ασύλου. «Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μεγάλων ροών και άρα μεγαλύτερου αριθμού αιτημάτων ασύλου η εξέταση θα γίνεται ταχύρυθμα εντός 14 ημερών. Δεν θα λειτουργήσει. Τα άσυλα θα εξετάζονται επιφανειακά και θα επιστρέφεται αυτός ο κόσμος στην Τουρκία και αυτό δεν πρέπει να συμβεί» είπε και πρότεινε να αυξηθεί ο χρόνος.

Παράλληλα, επεσήμανε πως «η Τουρκία δεν πληροί κανένα όρο για να θεωρηθεί ασφαλής χώρα. Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα και δεν πρέπει να θεωρηθεί τέτοια. Δεν πρέπει να αφήσουμε να επιστρέψουν εκεί πρόσφυγες αιτούντες διεθνούς προστασίας».

Η Β. Κατριβάνου υπογράμμισε επίσης ότι για να λειτουργήσει το νομοσχέδιο χρειάζεται «εξειδικευμένο προσωπικό σε ικανοποιητικό αριθμό» (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νομικούς κ.λπ) ενώ σημείωσε πως στα hotspots «πρέπει να υπάρχει πρόσβαση κοινωνίας και φορέων».

Επιπλέον διαφώνησε με την πρόβλεψη να φυλάσσονται τα κέντρα κράτησης, όλων των τύπων, από ιδιωτικές εταιρίες. ««Η φύλαξη των ανοικτών δομών ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρείες. Αρνητικό.

Οι σεκιουριτάδες ως επι το πλείστον είναι χρυσαυγίτες. Σε αυτούς θα αναθέσουμε την φύλαξη ανοικτών και κλειστών κέντρων;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Τις ανησυχίες της για καταπάτηση δικαιωμάτων στο στάδιο προσαρμογής κατά την εφαρμογή της συμφωνίας, εξέφρασε και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, σημειώνοντας πως «σε ζητήματα που ορισμένοι έχουν διαφωνίες για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας μπορούν αν γίνουν διαφοροποιήσεις».

Νωρίτερα, το απόγευμα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, οι 53 εξέφρασαν μια σειρά από ενστάσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία και αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, αρκετά μέλη των «53» αλλά και βουλευτές, διαφώνησαν με τον χρόνο εκδίκασης των αιτήσεων ασύλου που έχει οριστεί για τις 14 ημερολογιακές ημέρες, ζητώντας να διευρυνθεί αυτός ο χρονικός ορίζοντας, έτσι ώστε – σε περίπτωση πολύ αυξημένων ροών – να μην φτάσουμε στο ενδεχόμενο κάποιοι από τους πρόσφυγές ή μετανάστες που θα το επιθυμούν να μην προλάβουν λόγω του σύντομου χρόνου να υποβάλλουν αίτημα ασύλου στις ελληνικές αρχές.

«Το ν/σ χρειάζεται και λύνει αρκετά θέματα, γι' αυτό και θα το ψηφίσουμε» εξηγούν βουλευτές που πρόσκεινται στην ομάδα των 53. Προσθέτουν δε ότι πρόκειται για επικαιροποιημένο ν/σ του υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής που ήταν σε επεξεργασία και όχι για επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την Βουλή, με την οποία διαφωνούν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της ομάδας των «53» υπό τον τίτλο «Να αντισταθούμε στη λογική του κλεισίματος που προωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη υπέρ των προσφύγων- μεταναστών και των δικαιωμάτων τους».

Το κείμενο των 53

H συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο προσφυγικό και στην αντιμετώπισή του εκ μέρους της ΕΕ. Από τη σκοπιά, ιδίως, των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, της διεθνούς νομιμότητας, του προσφυγικού δικαίου και της περιφρούρησης των δικαιωμάτων η συμφωνία αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας: Δεν συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα, δεν αντλεί την έμπνευσή της από τις ουμανιστικές ευρωπαϊκές αξίες (που είχαν, σε σημαντικό βαθμό αναδειχθεί, το καλοκαίρι του 2015 στο ζήτημα)· αντίθετα, βάζει τη σφραγίδα της στη λογική των κλειστών συνόρων, της μείωσης των ανθρώπινων ροών και της Ευρώπης-φρούριο ακόμη και έναντι του πρόσφυγα, υπονομεύει στην πράξη τη συνθήκη της Γενεύης (όταν λ.χ. μιλάει για ανταλλαγή ενός Σύρου με έναν Σύρο), και μετατρέπει το προσφυγικό από ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα σε ελληνοτουρκικό.

Η κυρίαρχη Ευρώπη, που έχει σοβαρές ευθύνες για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Συρία και το Ιράκ, συνεπώς και την προσφυγική κρίση και το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, κλείνει τις πόρτες της –η κάθε χώρα με διαφορετικό τρόπο– ενισχύοντας, εκ των πραγμάτων, την ακροδεξιά ρητορική και πρακτική.

Είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες λογικές κλεισίματος, που εκφράζει η πρόσφατη συμφωνία, όπως είναι αντίθετα και μια σειρά κόμματα και συλλογικότητες της ευρωπαϊκής αριστεράς, των πράσινων κομμάτων, αλλά και διεθνών οργανισμών, ανθρωπιστικών οργανώσεων, συλλογικοτήτων και πλήθος αλληλέγγυων.

Η ασφάλεια της Ευρώπης και των λαών της, όπως επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την ένταση της καταστολής, με κραυγές μίσους, που εντείνουν τον ακραίο θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία. Απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να είναι η ισλαμοφοβία, η καταστρατήγηση του κράτους δικαίου, οι κραυγές μίσους αλλά η πολιτική που προωθεί την ειρήνη, την κοινωνική συνοχή και τη συνύπαρξη των λαών.

Αναδεικνύεται, λοιπόν, για πολλοστή φορά η ανάγκη της ανατροπής των συσχετισμών στη γηραιά ήπειρο και η επαναθεμελίωσή της σε εντελώς διαφορετική βάση. Ειδάλλως, μια Ευρώπη που αρνείται τους ξεριζωμένους, που στήνει τείχη και στρατό απέναντί τους, που διαιρείται στη βάση της εθνικιστικής αναδίπλωσης, δεν έχει κανένα μέλλον ως ενιαία δημοκρατική οντότητα. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη λογική της περίκλειστης ξενοφοβικής Ευρώπης, των γκέτο για τον «άλλο» και της ανοιχτής, φιλόξενης και πολυπολιτισμικής ηπείρου, είναι, πλέον, ορατή και δοκιμάζεται στη μάχη που διεξάγουμε. Και η μάχη αυτή είναι ιδεολογική, πολιτική, μάχη έμπρακτη, στο ίδιο το πεδίο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του είναι, και πρέπει να παραμείνουν, στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους έφτασαν στη χώρα μας περνώντας από πολλαπλούς κινδύνους και δέχτηκαν –όσοι σώθηκαν– μια αγκαλιά, ένα «καλώς τους», την αμέριστη αλληλεγγύη των κινημάτων, αλλά και της μεγάλης πλειονότητας του λαού μας. Νιώθουμε ικανοποίηση γι’ αυτή την πραγματικότητα, καθώς ως κόμμα, ως αριστερά, ως κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι συμβάλαμε αποφασιστικά, στην τήρηση της νομιμότητας – και γι’ αυτό άλλωστε κατηγορηθήκαμε από τους ιδεολογικούς και πολιτικούς μας αντιπάλους. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, παρότι αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, τους δυσμενείς συσχετισμούς στην Ε.Ε., τις αρνητικές για τους πρόσφυγες εξελίξεις, μετά την συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, συμφωνία η οποία αποτελεί οπισθοδρόμηση, θέτοντας σοβαρά νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα.

Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η είσοδος των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι «παράτυπη». Για μας, παράτυπη δεν είναι η προσφυγιά, αλλά οι λόγοι που τη δημιούργησαν. Παράτυπη και παράνομη είναι κάθε απόπειρα ακύρωσης των διεθνών συμβάσεων και ιδιαίτερα της συνθήκης της Γενεύης. Παράνομα είναι τα κάστρα που φτιάχνει η Ευρώπη, τα κλειστά κέντρα, η πολιτική αποτροπής, οι σκηνές απόγνωσης, η αναλγησία ακόμα και μπροστά σε ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτα παιδιά.

Παράνομη, εντέλει, είναι η ίδια η ευρωπαϊκή ελίτ, που κλείνει τα μάτια της μπροστά στη διεθνή νομιμότητα και αντιμετωπίζει, έστω και άτυπα, την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες.

Τι κάνουμε

Γνωρίζουμε ότι η χώρα μας περνάει σε άλλη φάση, καθώς πλέον δεν είναι μόνο χώρα διέλευσης (transit) αλλά και χώρα υποδοχής. Κι αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα, στον 20ό αιώνα, με θετική τελικά έκβαση: η ελληνική κοινωνία, μέσα από αντιφάσεις και αντιθέσεις, παρά την ξενοφοβία και τον ρατσισμό που εκδηλώθηκε, μπόρεσε εντέλει, να δεχτεί τους «άλλους» και να τους εντάξει δημιουργικά, με θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την οικονομία.

Το ίδιο, τηρουμένων των αναλογιών, καλούμαστε να κάνουμε και σήμερα. Απαιτείται, αμέσως, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδοχής του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα, αποκεντρωμένα και σε κατοικίες, ώστε και οι άνθρωποι να ζήσουν αξιοπρεπώς, έχοντας πρόσβαση σε παιδεία, υγεία, στέγαση, εργασία και με απόλυτο σεβασμό στην κουλτούρα και τα θρησκευτικά τους πιστεύω.

Όλα αυτά θα συντελέσουν ώστε οι τοπικές κοινωνίες, και με την συνδρομή της Τ.Α, στην ομαλή ένταξη, μακριά από λογικές και πρακτικές κέντρων κράτησης και στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σε αυτήν την λογική, εικόνες μεταφοράς προσφύγων ή μεταναστών με χειροπέδες, προφανώς είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.

Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλεται, το επόμενο διάστημα, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ανθρώπων, προσφύγων και μεταναστών και να βασιστεί στην απαρέγκλιτη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και της σύμβασης της Γενεύης. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούν να λειτουργούν κέντρα υποδοχής και καταγραφής, για τα οποία δεν έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί διαδικασίες που να διασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων (ενίσχυση υπηρεσίας ασύλου, συγκρότηση δεύτερου βαθμού για την εξέταση προσφυγών, επαρκής χρόνος εξέτασης των αιτήσεων –είναι προφανές ότι οι δεκατέσσερις μέρες δεν αρκούν–, χωρίς παρεκκλίσεις από τον ισχύοντα σήμερα νόμο, νομική στήριξη, διερμηνείς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.


Πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου και υποδοχής, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων, που θα έρθουν αλλά και βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Επίσης, πρέπει να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων, από τη χώρα μας σε άλλες χώρες της Ε.Ε., να προωθηθεί η εξασφάλιση ασφαλών διόδων, καθώς και η επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) σε χώρες Ε.Ε., σε αριθμούς όμως που να συνιστούν πραγματική εναλλακτική: ο αριθμός 72.000, που προβλέπει η συμφωνία, ακούγεται προσχηματικός και εμπαιγμός, σε σχέση με τα εκατομμύρια των προσφύγων.

Τις επόμενες ημέρες, το επόμενο διάστημα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό τους, θα δώσουν τη μάχη εκεί που είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, συμπορευόμενοι με το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης, με το κίνημα ανθρωπιάς.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ «53+»

Πέρασε επί της αρχής από την Επιτροπή της Βουλής

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρη Βίτσα να επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα γιατί ένα τέτοιο νόμο έπρεπε να τον έχουμε από το 2013, «αλλά δεν τον είχαμε», και την αντιπολίτευση να στηλιτεύει με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την επιλογή της να το φέρει με αυτή διαδικασία αλλά και για την ουσία του νομοθετήματος και να μιλά για «αποτυχία» που οδήγησε σε αδιέξοδο, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες Επιτροπές. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, επιφύλαξη να τοποθετηθούν αύριο στην Ολομέλεια εξέφρασαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταψήφισαν η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Δ. Βίτσας: Εκκληση να υπερψηφιστεί το ν/σ

Ο κ. Βίτσας, κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών, απάντησε και σε όσους εγκαλούν την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζοντας πως η γειτονική FYROM και άλλες βαλκανικές χώρες είναι εκείνες που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και αναρωτήθηκε «πώς γίνεται να υπάρχουν Έλληνες βουλευτές που εγκαλούν την ελληνική κυβέρνηση για κάτι τέτοιο;».

Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της Βουλής, "πλην ενός", όπως είπε χαρακτηριστικά, να ψηφίσουν τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο, «επιλύει σημαντικά προβλήματα», όπως το ότι προσφέρει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να χρηματοδοτήσουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την υποστήριξη των προσφύγων και των μεταναστών.

ΣΥΡΙΖΑ: Εξυπηρετήθηκαν οι στόχοι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλ. Καματερός, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει ότι οι βασικοί στόχοι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών εξυπηρετήθηκαν και δείχνει ότι παρόλα τα προβλήματα που έχει η Συμφωνία , γίνεται επανεισδοχή και απ' ευθείας εγκατάσταση από την Τουρκία στην ΕΕ ενώ παρέχεται και βοήθεια από ΕΕ και οικονομική και σε μέσα.

Απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως η αντιμετώπιση των προσφύγων με ανθρωπισμό είναι και προς το συμφέρον της χώρας και ανέφερε ότι ενώ σήμερα μιλά για έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση, η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε διάλυση υπηρεσιών και έλλειψη προγραμματισμού.

«Είχαμε από την πρώτη στιγμή στόχο να διεθνοποιήσουμε το θέμα, εμείς το θέσαμε και το ανεβάσαμε ώστε σήμερα να ασχολείται πια η Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Καματερός.

ΝΔ: Δεν συμπράττουμε σε απ' ευθείας αναθέσεις

«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο, που να εναρμονίζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία με το εθνικό δίκαιο σε ότι έχει να κάνει με τους χρήζοντες άσυλο και διεθνή προστασία τελευταία στιγμή και ανέτοιμοι, και το φέρνετε για άλλο λόγο. Ίσως αυτό να εξηγήσει το ότι υπάρχουν 15 κατά παρέκκλιση διατάξεις για προμήθειες, για μη δημοσιεύσεις συμβάσεων, για μη διαγωνισμούς, για κάλυψη θέσεων με αναθέσεις και όλα αυτά να κρέμονται απευθείας κάτω από τον υπουργό Εσωτερικών» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Ακόμη, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ενώ η κυβέρνηση καλεί την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει προτάσσοντας το εθνικό θέμα, στην ουσία με το νομοσχέδιο αυτό την καλεί να συμπράξει σε απευθείας αναθέσεις, διορισμούς ημέτερων, με την χαοτική αντίληψή της για την δημόσια διοίκηση, και στην διάλυση των δομών με ένα νομοθέτημα που δεν σχετίζεται με ότι συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες.

Επίσης, κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό πως ενώ διατείνεται ότι το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον, περιέχει 56 κανονιστικές πράξεις που δεν είναι έτοιμες. Τέλος, καταλόγισε ότι ενώ μετά από 15 μήνες δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τώρα φορτώνουν επιπλέον τον προϋπολογισμό. Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ επισήμανε ότι το άρθρο 46 αίρει το αξιόποινο της παράνομης εισόδου αλλοδαπού, κάτι το οποίο αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία και «υπηρετεί την ιδεολοψία αυτής της κυβέρνησης να κάνει την Ελλάδα χώρο που θα περνάει όποιος θέλει και να ονομάζεται παράτυπος, αντί παράνομος».

«Από τότε που κυβερνάτε τα νομοσχέδια που φέρνετε είναι πως θα φερόμαστε καλύτερα στους λαθρομετανάστες, πως θα τους ταΐσουμε, πως θα τους ποτίσουμε και πως θα τους ντύσουμε. Αισθανόμαστε ντροπή για το Κοινοβούλιο που έφτασε σε αυτό το σημείο. Κι είναι ύβρις για τους Έλληνες πολίτες αυτό. Αν είχατε δείξει το ένα δέκατο της ευαισθησίας για τους Έλληνες θα είχαμε γλιτώσει από μνημόνια, κι από την καταστροφή, θα είχαμε γλυτώσει την τιμή και αξιοπρέπειά μας,» είπε ο Γιάννης Λαγός δηλώνοντας ότι η Χρυσή Αυγή καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Χάνετε την ευκαιρία της συναίνεσης

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θ. Παπαθεοδώρου αφού καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «εμφανίζεται τραγικά αναντίστοιχη με την κρισιμότητα της κατάστασης που περνά η χώρα» και την κατέστησε αποκλειστικά υπεύθυνη για την δημιουργία της Ειδομένης και του Πειραιά, δήλωσε ότι και με αυτό το νομοσχέδιο χάνει την ευκαιρία της συναίνεσης για την δημιουργία των αναγκαίων δομών. Ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι επιφυλάσσεται εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει και καταπατάει το διεθνές δίκαιο και απαίτησε να κληθεί έστω η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ακόμα και στην Ολομέλεια για να γνωμοδοτήσει, «η οποία όπως είπε ακόμα και αυτή ήδη έχει φύγει από τα νησιά του Αιγαίου καταδικάζοντας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που νομοθετείτε ως παράνομη». «Φτιάχνετε παντού Αμυγδαλέζες που

θα έχουν τον πρώτο ρόλο παντού οι αμαρτωλές ΜΚΟ», ενώ όπως τόνισε η μεθόδευση για να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος είναι, ανάμεσα σε όλα τα άλλα να μην ενημερωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες ότι ανατρέπονται τα εργασιακά τους δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση απέδειξε και πάλι την ανικανότητά της για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού και εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς σχέδιο και συνέπεια» τόνισε ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστεί η Συμφωνία από Δευτέρα και η επανεγκατάσταση σε χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Φωτήλας ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις αν θα υπάρχουν κλειστά κέντρα κράτησης για τους μετανάστες αν λειτουργεί ή όχι η Αμυγδαλέζα, αν θα υπάρξουν κι άλλες, αν υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, διερωτήθηκε ποιος «τελικά ξέρει τι λέει σε αυτή την κυβέρνηση;».

Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ., Κ. Κατσίκης, δεν δέχθηκε την κριτική ότι το νομοσχέδιο αυτό αναγνωρίζει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, καθώς - όπως τόνισε - το μόνο που κάνει είναι να ενσωματώνει τα κριτήρια της κοινοτικής οδηγίας.

Ο Γ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι μέσω του νομοσχεδίου δημιουργείται ένα ακόμη υπουργείο από την κυβέρνηση και προέβλεψε εγκλωβισμό των προσφύγων στην χώρα.

Τους προβληματισμούς της για τη διαδικασία της χορήγησης ασύλου εξέθεσε κατά την τοποθέτησή της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Η κ. Κατριβάνου τάχθηκε κατά της πολιτικής του κλεισίματος των συνόρων και υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα, και δεν πρέπει κανείς να επαναπροωθείται στη χώρα αυτή .

Βίτσας: Υπάρχουν και μη αποδεκτές ΜΚΟ

Απαντώντας ο κ. Βίτσας, στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, για τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τόνισε ότι "υπάρχουν ΜΚΟ που κάνουν πολύ καλή δουλειά και άλλες που διαπράττουν ενέργειες που δεν είναι αποδεκτές. Υπάρχουν όμως και οι εθελοντές που εργάζονται χωρίς αμοιβή» και απηύθυνε το ερώτημα. «Τι να κάνουμε; Να τους πετάξουμε;».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του προσδιορισμού της ιδιότητας του πρόσφυγα ο αν. υπουργός είπε, ότι το ποιος είναι πρόσφυγας και ποια είναι η διαδικασία με την οποία διαπιστώνεται, ρυθμίζεται κυρίως από τη συνθήκη της Γενεύης αλλά και από σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η υπηρεσία παροχής ασύλου, είναι εξατομικευμένη διαδικασία" σημείωσε και πρόσθεσε "ένας άνθρωπος σε σχέση με μια χώρα μπορεί να είναι ασφαλής και μπορεί και να μην είναι".

Τέλος, σχετικά με τις δομές φιλοξενίας, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι έως το 2014, υπήρχαν μόνο δομές κράτησης ενώ σήμερα λειτουργούν πέντε κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά, 28 κέντρα φιλοξενίας ενώ κατασκευάζονται και άλλα και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή 34.000 άνθρωποι ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας.



Πηγή:  iefimerida.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου