Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

«Καμπανάκι» για τους στόχους του Μνημονίου και την ανάπτυξη



«Το τρίτο Μνημόνιο πρέπει να πετύχει. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη».

Το μήνυμα αυτό στέλνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μέσω της έκθεσης του δεύτερου τριμήνου του 2016 για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης, στην οποία συντονιστής είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, προειδοποιούν ότι «ο κίνδυνος αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος δεν έχει εξαλειφθεί. Δεν συμμεριζόμαστε την ανεπιφύλακτη προσδοκία ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι».

Καταγράφοντας μια σειρά από κινδύνους, το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η ανάκαμψη δεν είναι ορατή.

Οι συνιστώσες του ΑΕΠ, κατανάλωση, εξαγωγές και επενδύσεις, βρίσκονται το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε καθοδική πορεία. Δεν υπάρχει δείκτης που να επιτρέπει αισιοδοξία, κατ’ αρχάς για τους επόμενους μήνες.

Κρίσιμες αποφάσεις

Επίσης εκκρεμούν μια σειρά από κρίσιμες αποφάσεις τους επόμενους μήνες έως την αξιολόγηση του Νοεμβρίου 2016. «Πρόκειται για αποφάσεις σε εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς, που θα προκαλέσουν κατά πάσα πιθανότητα νέες αναταράξεις» τονίζουν, για να προσθέσουν ότι «οι επόμενοι μήνες θα φέρουν νέες δοκιμασίες για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση», εννοώντας τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στην έκθεση τονίζεται ότι:

• Δεδομένου του μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση όπως αυτές που θεσπίστηκαν πρόσφατα δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την αποτελεσματικότητά της, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ήδη εξαντληθεί.

• Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης αναπόφευκτα θα δυσχεράνει την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Την περίοδο 2010-15, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων, τα έσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 24%, και τα έσοδα από τους άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 5,24%. Το 2015 σε σχέση με το 2014 τα συνολικά φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ.

• Το συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή των 3,5 δισ. έως και το 2019. Οι μειώσεις στις συντάξεις είναι μεγάλες, όπως και οι αυξήσεις των εισφορών των ασφαλισμένων που θεωρούμε ότι θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις. Η εισπραξιμότητα των ταμείων θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα.



ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ
Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου