Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

45 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας πείνας

 


Τρία εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με πέρσι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον λιμό, προειδοποίησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ (WFP) τη Δευτέρα, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση να ανέρχεται πλέον στα 45 εκατομμύρια.

Ο σοκαριστικός αριθμός αφορά ανθρώπους σε 43 χώρες του πλανήτη.

«Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου. Οι ένοπλες συρράξεις, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία του νέου κορονοϊού αύξησαν τον αριθμό των ανθρώπων σε κατάσταση οξείας πείνας», εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΕΠ, ο Ντέιβιντ Μπίζλι.

Η αύξηση συμπεριλαμβάνει εκείνους που ζουν σε περιοχές κατηγορίας IPC4 (αφορά την ένταση της επισιτιστικής κρίσης) ή χειρότερης στο Αφγανιστάν, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου το πρόβλημα έχει οξυνθεί, όπως η Αιθιοπία, η Αϊτή, η Σομαλία, η Αγκόλα, η Κένυα και το Μπουρουντί.

«Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται, οι τιμές των διατροφικών προϊόντων αυξάνονται αστραπιαία, τα λιπάσματα είναι ακριβότερα – όλοι αυτοί οι παράγοντες τροφοδοτούν νέα κρίση όπως αυτή που λυσσομανάει αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, καθώς και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που έχουμε εδώ και πολύ καιρό στην Υεμένη και στη Συρία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΠΕΠ.

Οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια αναγκάζονται να κάνουν «καταστροφικές επιλογές»: να παντρεύουν μικρά παιδιά, να τα αποσύρουν από το σχολείο, να τα τρέφουν με ακρίδες, φύλλα ή κάκτους, τονίζει το ΠΕΠ.

Μια ανάλυση ευαλωτότητας για τις 43 χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη έδειξε ότι οικογένειες αναγκάζονται να φάνε λιγότερο ή ακόμη και να παρακάμψουν πλήρως γεύματα. Ορισμένες φορές οι γονείς θυσιάζουν τα γεύματά τους για να μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Αφγανιστάν κάνουν λόγο για «οικογένειες που υποχρεώνονται να πουλήσουν τα παιδιά τους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επιβιώσουν», τονίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου