Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Ανεμβολίαστοι 3 στους 10 δημοτικούς υπαλλήλους της χώρας

 


Χειρόφρενο στην ταχύτερη απελευθέρωση από τα δεσμά της υγειονομικής κρίσης τραβά η δυσπιστία για τα εμβόλια, τη στιγμή που η άρνηση απέναντι στα ενέσιμα σκευάσματα λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που γυρίζουν την πλάτη στο μοναδικό, μέχρι στιγμής, όπλο κατά του κορωνοϊού. Προβληματίζει, δε, τους ειδικούς η εικόνα συμφόρησης από ανεμβολίαστους στις εντατικές, με σχεδόν εννέα στους δέκα στις ΜΕΘ να μην έχουν λάβει τις απαραίτητες δόσεις θωράκισης. Είναι γεγονός ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων στην Ελλάδα εγείρει ανησυχία, σε μια περίοδο που τα υγειονομικά επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς πάνω στην ισορροπία ανάμεσα στον έλεγχο του κορωνοϊού και την κανονικότητα, χωρίς να αποσκοπούν στην επιβολή οριζόντιων μέτρων, όπως το lockdown, το οποίο σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης και της αγοράς θα αποδεικνυόταν ζημιογόνο για την οικονομία.

Παρά το γεγονός ότι έχει θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ορισμένους τομείς του δημοσίου, τα ποσοστά ανεμβολίαστων υπαλλήλων στους δήμους εγείρουν προβληματισμό. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάζει το protothema.gr, στους συνολικά 108.913 δημοτικούς υπαλλήλους όλης της χώρας, εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες είναι οι 74.884 και ανεμβολίαστοι οι 34.029, που σημαίνει ότι τρεις στους δέκα που καθημερινά εξυπηρετούν πλήθος κόσμου και έρχονται σε επαφή με πολλούς κατοίκους δεν έχουν τα απαραίτητα αντισώματα απέναντι στη νόσο Covid-19.

Μπορεί το 70%, από το σύνολο των δημοτικών υπαλλήλων των περιφερειών της Ελλάδος να είναι καλυμμένο, όμως το 30% δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο, εάν σκεφτεί κανείς ότι αφορά σε πολίτες παραγωγικής ηλικίας που μετακινούνται σε σημαντικό βαθμό και επομένως είναι πιο εύκολο να διασπείρουν σε διάφορες κοινότητες τον ιό.

Διαπιστώνεται από τα ποσοστά εμβολιασμού υπαλλήλων ανά δήμο, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλο τον κόσμο, ότι τα χαμηλά νούμερα κάλυψης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Ουραγοί στους εμβολιασμούς εμφανίζονται περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εκεί όπου το σύστημα υγείας βρίσκεται στην εντατική, ενώ οι υγειονομικοί στέλνουν καθημερινά δραματικές εκκλήσεις για διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών. Υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων καταγράφεται και σε Θεσσαλία, Αχαΐα, ενώ στην Αττική το πιο προβληματικό πεδίο διαπιστώνεται στη δυτική πλευρά.

Οι πρωταθλητές

Έχει ενδιαφέρον, όμως, να ρίξει κανείς μια ματιά στους πρωταθλητές. Ο δήμος με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη είναι της Σικίνου με το 100% των δημοτικών υπαλλήλων να έχει θωρακιστεί απέναντι στον ιό. Ακολουθούν ο δήμος Κιμώλου με 95%, Ζαγορίου με 93%, Παξών με 91%, Ανάφης με 90%, Πόρου με 90%, Κέας με 89%, Οινουσσών με 89%, Κύθνου με 88% και Ελαφονήσου με επίσης 88%.

Εάν παρατηρήσει κανείς την πρώτη δεκάδα της επιτυχίας, ως προς την εμβολιαστική κάλυψη, θα αντιληφθεί ότι ανάμεσα σε αυτά τα μέρη βρίσκονται και νησιά που το καλοκαίρι έφεραν των τίτλων των «πράσινων» προορισμών, των απαλλαγμένων δηλαδή περιοχών από υψηλή συγκέντρωση κορωνοϊού.

Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού διαπιστώνεται στον δήμο Σύμης, με μόνο το 40% των υπαλλήλων να έχει αντισώματα απέναντι στη σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού.

Το ποσοστό ανεμβολίαστων υπαλλήλων στον δήμο Αθηναίων

Όσον αφορά στην πρωτεύουσα, που κατέχει την αρνητική πρωτιά στα κρούσματα, στον δήμο Αθηναίων οι ανεμβολίαστοι υπάλληλοι είναι σχεδόν τρεις στους δέκα, ενώ το 69% έχει είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί. Στα προάστια της Αθήνας, στους δήμους Χαλανδρίου και Κηφισιάς το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 69%, ενώ στου Παλαιού Φαλήρου στο 68%.

Τα ποσοστά είναι ανησυχητικά εάν σκεφτεί κανείς ότι ένας μεγάλος αριθμός, οι 1.990 από τους 6.441 υπαλλήλους του δήμου Αθήνας είναι ανεμβολίαστοι. Στον δήμο Κηφισιάς απασχολούνται, επίσης, πολλοί και όπως αποδεικνύεται 365 από τους 1.162 είναι ανεμβολίαστοι.

Απογοητευτική η εικόνα στη Δυτική Αττική, με 245 από τους 517 υπαλλήλους στον δήμο Απροσπύργου να είναι ανεμβολίαστοι και το 53% μόνο θωρακισμένο. Στον δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, 106 από τους 257 υπαλλήλους είναι απροστάτευτοι απέναντι στη νόσο Covid-19 και μόνο το 59% των εργαζομένων διαθέτει αντισώματα. Στον δήμο Ελευσίνας το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 60%.

Με χαμηλές ταχύτητες, όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη, κινούνται και ο δήμος Δράμας με 162 από τους 392 υπαλλήλους να μην έχουν εμβολιαστεί και το 59% να έχει θωρακιστεί, ο δήμος Κατερίνης με κάλυψη μόνο 56% και Λαγκαδά με επίσης 56%.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα η οποία έχει μπει στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη.

Μελανά χρώματα παρατηρούνται και στη Δυτική Αχαϊα, με το 58% μόνο των υπαλλήλων εμβολιασμένο, ενώ αξίζει να παρατηρήσει κανείς και την κατάσταση στα νησιά με τον υψηλότερο βαθμό προσέλευσης τουριστών κατά τους θερινούς μήνες.

Στη Μύκονο, 73 από τους 230 υπαλλήλους είναι ανεμβολίαστοι, ενώ οι εμβολιασμένοι αποτελούν το 68%. Στην Πάρο, από την άλλη, οι αριθμοί εγείρουν μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς από τους 237 υπαλλήλους οι 84 είναι ανεμβολίαστοι, με το 65% μόνο να έχει αντισώματα.

Οι ουραγοί

Τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στην εμβολιαστική κάλυψη οι δήμοι Σκύδρας με 78 από τους 160 υπαλλήλους ανεμβολίαστους και το 51% εμβολιασμένο, Σφακίων με 20 από τους 41 ανεμβολίαστους και εμβολιασμένο το 51%, Λειψών με 24 από τους 49 ανεμβολίαστους και 51% εμβολιασμένο, Αγκιστρίου με εννέα από τους 18 ανεμβολίαστους και το 50% εμβολιασμένο, Σιθωνίας με 149 από τους 283 ανεμβολίαστους και με το 47% εμβολιασμένο και Σύμης με 31 από τους 51 ανεμβολίαστους και με το 40%, μόνο, εμβολιασμένο.

Πάντως, ο Νοέμβριος έχει αποδειχτεί, μέχρι στιγμής, μαύρος μήνας με πάνω από 50.000 κρούσματα, σε ένα οκταήμερο και περισσότερους από 400 νεκρούς.

Ψυχρολουσία καταγράφηκε τη Δευτέρα με 7.335 μολύνσεις, εκ των οποίων οι 1.455 στην Αττική, οι 1.298 στη Θεσσαλονίκη και οι 416 στη Λάρισα, με 22 περιφερειακές ενότητες να παρουσιάζουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Από τους 477 διασωληνωμένους, οι 402, δηλαδή το 84,28%, είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων υγείας όπως του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, σύμφωνα με τον οποίο ένας μόνο στους 100.000 εμβολιασμένους νοσηλεύεται στην εντατική.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίες και οι συστάσεις υγειονομικών φορέων όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που απευθύνει έκκληση για τη διενέργεια περισσότερων εμβολιασμών, ενώ δημοσιεύματα και στατιστικές ξένων ΜΜΕ αποδεικνύουν ότι χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως Ρουμανία και Βουλγαρία υποφέρουν από το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, την ώρα που το σύστημα υγείας τους καρκινοβατεί.


protothema



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου