Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Πλαστά διπλώματα σε πιλότους

 


Στην εξάρθρωση συμμορίας που έβγαζε πλαστά διπλώματα σε υποψήφιους πιλότους αεορπλάνων δίνοντας τους τις απαντήσεις στις θεωρητικές εξετάσεις μέσω συστήματος ενδοεπικοινωνίας προχώρησε η ΕΛΑΣ. 

Η συμμορία χρησιμοποιούσε ειδικό λεξιλόγιο ενώ χρέωναν έως και 25.000 ευρώ για να αποφεύγουν πλήρως τις εξετάσεις οι υποψήφιοι πιλότοι.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί τρεις Έλληνες 70, 43 και 69 ετών που θεωρούνται μέλη της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και δύο υποψήφιοι χειριστές αεροσκαφών ηλικίας 28 και 42 ετών.  Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τα ονόματα άλλων τριών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, ηλικίας 48, 38 και 34 ετών.

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος 16 ακόμα ατόμων – υποψήφιων χειριστών αεροσκαφών, σχηματίσθηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – εγκληματική οργάνωση – συμμορία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατά συναυτουργία, κατ΄εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα, καθώς και για απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ οι εξεταζόμενοι για την απόκτηση άδειας επαγγελματία πιλότου ήταν κατά βάση σπουδαστές Σχολών οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να αποκτήσουν την εν λόγω άδεια έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες τους, είτε δεν ήθελαν να μελετήσουν τη θεωρητική ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Η σπείρα εισέπραττε κατά μέσο όρο 7.800 ευρώ από κάθε έναν από τους υποψηφίους που βοηθούσε. Μόνο το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου είχε εκδώσει με τον τρόπο αυτό πέντε διπλώματα πιλότων ενώ σε προηγούμενο διάστημα είχαν κάνει το ίδιο με άλλα 10 άτομα.

Οι πιλότοι «προσέγγιζαν τον 70χρονο και τον 43χρονο είτε μέσω τρίτων ατόμων τα οποία προγενέστερα είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν την εν λόγω άδεια με τον ίδιο παράτυπο τρόπο (διάδοση φήμης από στόμα σε στόμα) είτε μέσω ατόμων τα οποία βρίσκονταν στον χώρο της αεροπλοΐας ως εκπαιδευτές υποψήφιων χειριστών-πιλότων. Κάτα την επαφή των υποψηφίων με τον 70χρονο ο τελευταίος τους ενημέρωνε για τη μεθοδολογία που θα ακολουθούσε, ήτοι ότι θα τους καθοδηγούσε μέσω οπτικοακουστικών συσκευών ώστε να επιλέγουν τις ορθές απαντήσεις. Σημειώνεται ότι η συμμορία προτιμούσε τις εξετάσεις που διενεργούσε η εταιρεία Austro Control (Κρατική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστρίας η οποία είναι πιστοποιημένη κατά την EASA) καθότι οι ερωτήσεις που τίθονταν ήταν δημοσιευμένες σε διαδικτυακή πλατφόρμα και ως εκ τούτου τα μέλη της συμμορίας μπορούσαν να εντοπίσουν τις ορθές απαντήσεις. Περαιτέρω τους ενημέρωνε και για έναν ακόμη παράτυπο τρόπο απόκτησης άδειας χειριστή αεροσκάφους ο οποίος κόστιζε 25.000 ευρώ με το πλεονέκτημα, όμως, ότι δεν θα είχε σημασία εάν ο υποψήφιος θα απαντούσε σωστά στις ερωτήσεις, καθόσον με κάποιο άγνωστο τρόπο προς εμάς, εξασφαλιζόταν η επιτυχία».

Για την «λύση» των 25.000 ευρώ οι αστυνομικοί που εξιχνίασαν την υπόθεση αναφέρουν ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση η θεωρητική εξέταση των μαθημάτων λάμβανε χώρα στο Αμμάν της Ιορδανίας ενώ συνδετικός κρίκος με το εξεταστικό κέντρο ήταν ο 43χρονος».

Η συμμορία είχε λύση και για την περίπτωση που ο επίδικος υποψήφιος ήταν εγγεγραμμένος σε σχολή πιλότων του εξωτερικού καθώς του «χορηγούσε βεβαίωση σπουδών από τη σχολή πιλότων (σ.σ. αναφέρεται το όνομά της) του 69χρονου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στην οποία βεβαιωνόταν ψευδώς ότι είχε διδαχθεί την θεωρητική ύλη των μαθημάτων προκειμένου να συμμετάσχει στις εξετάσεις που διοργάνωνε η εταιρεία Austro Control. Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη της συμμορίας επετύγχναν να εξεταστούν στο εξεταστικό κέντρο της Austro Control στην Ελλάδα υποψήφιοι αλλοδαποί υπήκοοι που κατοικούσαν στο εξωτερικό χωρίς να γίνεται αντιληπτή η δράση τους».

Η συμμορία έκανε, μάλιστα, και δοκιμαστικά «τεστ» προπκειμένου να είναι σίγουρα τα μέλη της ότι το σύστημά τους λειτουργούσε δίνοντας μέχρι και στιλιστικές οδηγίες στους πελάτες της.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψηφίους για να διαπιστώσουν τη σωστή λειτουργία του εξοπλισμού ενώ τους παρότρυνε να φορούν μακρυμάνικη μπλούζα ή πουκάμισο, έτσι ώστε να αποκρύπτονται και να μην εντοπίζονται οι επίδικες οπτικοακουστικές συσκευές».

Η παράνομη επικοινωνία είχε και ειδικό «λεξιλόγιο» όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό: «α) τηλεοβήθεια για να περιγραφεί η παράτυπη βοήθεια β) μπιλάκι για να περιγραφεί το ακουστικό τύπου ψείρας γ) μηχανήματα ή πράγματα για να περιγραφούν οι οπτικοακουστικές συσκευές και δ) μαύροι για να περιγραφούν οι εξεταζόμενοι υποψήφιοι χειριστές-πιλότοι υπηκοότητας τρίτων χωρών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των 5.570 ευρώ,

7 μικροκάμερες,

9 ακουστικά τύπου «ψείρα»,

23 συσκευές κινητών τηλεφώνων,

2 πουκάμισα, με ενσωματωμένη στο εσωτερικό τους μέρος και στο αριστερό μανίκι ηλεκτρονική συσκευή με μικροκάμερα,

3 ηλεκτρονικές κεραίες,

κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και

πλήθος καρτών SIM, usb, tablet.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τη διακρίβωση και άλλων περιπτώσεων παράνομης απόκτησης άδειας χειριστή αεροσκάφους συνεχίζονται.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου