Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Ούζο και τσίπουρο ελληνικά και με τη… βούλα!

 


Και με τη… βούλα ελληνικά είναι πλέον το ούζο και το τσίπουρο/τσικουδιά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την καταχώρισή τους ως προϊόντων Γεωγραφικής Ενδειξης (Γ.Ε.) στο διεθνές μητρώο της Πράξης της Γενεύης του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταμάτων & Αλκοολούχων Ποτών, η έγκριση επετεύχθη έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του ΣΕΑΟΠ, της ΕΝΑΠΑΠΕ και των Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους.

«Τα προϊόντα μας “Ούζο” και “Τσίπουρο/Τσικουδιά” ισχυροποιούνται πλέον ακόμη περισσότερο στις διεθνείς αγορές, κι αυτό διότι θα μπορούν να απολαμβάνουν προστασίας στα συμβαλλόμενα στη Διεθνή Συμφωνία της Λισαβόνας κράτη ακριβώς όπως ακριβώς προστατεύονται στην Ε.Ε. Επίσης, αποκτούν σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε συνομιλίες της Ε.Ε. με τρίτα κράτη για διμερείς αναγνωρίσεις Γεωγραφικών Ενδείξεων. Πλέον δεν θα μπορεί εύκολα να εξαιρεθούν από συνομιλίες και συμφωνίες», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Νίκος Καλογιάννης.

Σημαντικό είναι, επίσης, το ότι αναγνωρίζεται άμεσο έννομο συμφέρον στην προστασία του «Ούζου» & του «Τσίπουρου/Τσικουδιάς» των κλαδικών φορέων, κάτι που διευκολύνει την παράστασή τους ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής για ζητήματα που άπτονται των ενδείξεων αυτών.


Γωγώ Κατσέλη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου