Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Αποκλεισμό της Λευκορωσίας από τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αποφάσισαν οι 27

 


Τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της ΕΕ σε αεροπλάνα της Λευκορωσίας, αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ως απάντηση στο περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στη χώρα, με εντολή Λουκασένκο. Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας την 23 Μαίου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών», καθώς επίσης και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

Προσερχόμενος στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής διεμήνυσε ότι  “Δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο”.

Με δηλώσεις του στους  «Financial Times»:

Τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας».

Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το προηγούμενο, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. δεν μπορεί να παρουσιάσει ενιαίο μέτωπο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί».



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου