Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Συμφωνία για μεγαλύτερη ευελιξία στους συντελεστές ΦΠΑ της Ε.Ε.

 


Συμφωνία επιτεύχθηκε την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για την επικαιροποίηση των ισχυόντων κανόνων που διέπουν τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για αγαθά και υπηρεσίες. Με τους νέους κανόνες, που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα παρέχεται στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ και θα διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

Η κατοχύρωση σε μόνιμη βάση της δυνατότητας της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων έως και κατά 30% των συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.

Η παροχή δυνατότητας εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και  βασικά αγροτικά είδη, όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Η διεύρυνση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε συναφή αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα πέτυχε εμπλουτισμό του Καταλόγου μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. προκειμένου να αξιοποιηθούν από τη χώρα μας. Αφορούν μεταξύ άλλων:

Την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων.

Την απαλλαγή Φ.Π.Α. σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη.

Την απαλλαγή από Φ.Π.Α. σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου