Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την προστασία του εθελοντισμού



Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών  για την προστασία του εθελοντισμού, την ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών και την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της κοινωφελούς δράσης των  οργανώσεων κοινωνίας των πολιτών. Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι:

Η ενιαία ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην καταχώρηση, εγγραφή και  χρηματοδότηση των εθελοντικών οργανώσεων που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στην Ελλάδα ως σωματεία ή αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες με κοινωφελή σκοπό στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ΜΚΟ, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση της ακεραιότητας, της διαφάνειας, της χρηστής διαχείρισης και της λογοδοσίας αυτών

Η ενιαία ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην εθελοντική απασχόληση εντός ή εκτός Ελλάδος που παρέχεται, άνευ οικονομικού ή άλλου υλικού ανταλλάγματος.

Η δημιουργία δημόσιας βάσης δεδομένων και ειδικού μητρώου Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο καθορισμός των προϋποθέσεων παροχής κρατικής χρηματοδότησης των κοινωφελών φορέων και των προϋποθέσεων παροχής εθελοντικής απασχόλησης, καθώς και η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για δωρεές υπέρ κοινωφελών σκοπών και κοινωφελών φορέων.

Για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο ρυθμίζονται οι σχέσεις του κράτους με την κοινωνία των πολιτών με την ελάχιστη δυνατή κρατική παρέμβαση καθώς και το πλαίσιο του εθελοντισμού και τίθενται οι βάσεις προκειμένου η Κοινωνία των Πολιτών να εξελιχθεί ελεύθερα.

Σε ό,τι αφορά τις Οργανώσεις Κοινωνίας των Πολιτών προβλέπονται:


Ο καθορισμός της έννοιας «Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών».

Θέσπιση κοινών αρχών και κριτηρίων διαφάνειας, χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, λογοδοσίας για την κρατική χρηματοδότηση.

Σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την διαφάνεια-εποπτεία-λογοδοσία αλλά και την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των οργανώσεων που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Κεντρική Διαχείριση και Έλεγχος όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών - προϋποθέσεων για την κρατική χρηματοδότηση.

Δημιουργία Ειδικού Μητρώου και Δημόσιας Βάσης Δεδομένων, όπου καταγράφονται οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών  που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις διαφάνειας και λογοδοσίας, προκειμένου να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

Χαρτογράφηση Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία ισχυρών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και για την παροχή δωρεών υπέρ κοινωφελών σκοπών.

Σε ό,τι αφορά τον εθελοντισμό προβλέπονται:

Πλήρης κατοχύρωση της εθελοντικής απασχόλησης σε

Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ή στον δημόσιο τομέα, του νομικού καθεστώτος των εθελοντών και της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

Χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» για την αναγγελία των εθελοντών, με σκοπό την προστασία, την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της υγειονομικής ασφάλειας, καθώς και την ανάληψη των ευθυνών του φορέα εθελοντικής απασχόλησης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου