Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ στη νεοφυή επιχειρηματικότητα


 

Το 2021 ήταν μια χρονιά νέων ρεκόρ για την ολοένα αναπτυσσόμενη ελληνική startup σκηνή ενώ φαίνεται ότι δημιουργείται ένα νέο κύμα νεοφυών επιχειρήσεων που θα ξεχωρίσουν και θα αφήσουν το στίγμα τους το 2022. Αυτό προέκυψε από όσα ανέφεραν οι ομιλητές στην χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης έκθεση "Startups in Greece 2021-2022", από το Found.ation και το EIT Digital, σε συνεργασία με το Velocity.Partners, με την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων. Στην εισαγωγική ομιλία του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, προανήγγειλε νέες επενδυτικές ευκαιρίες τονίζοντας χαρακτηριστικά:


«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σκοπεύει να διοχετεύσει ένα αρχικό κεφάλαιο πάνω από 200 εκατ. ευρώ από δημόσιους πόρους στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω αύξηση, χάρη σε κεφάλαια προερχόμενα από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το συνολικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο από το κράτος στους διαχειριστές επιχειρηματικών κεφαλαίων αυτή τη στιγμή είναι 1,26 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην έκθεση:


Ο συνολικός αριθμός των startups που χρηματοδοτήθηκαν φέτος είναι μεγαλύτερος από 70, κατά 30% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι συνολικές επενδύσεις που εξασφαλίστηκαν από αυτές ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι 10 κορυφαίες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις φέτος συγκέντρωσαν συνολικά 397 εκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με αυτό που συγκεντρώθηκε το προηγούμενο έτος.

Το 2021 σημειώθηκαν επίσης και κάποια exits, τρία από τα οποία μπήκαν απευθείας στη λίστα των 10 κορυφαίων όλων των εποχών, σε όρους αξίας. Είναι επίσης η χρονιά που είμαστε σε θέση να κατονομάσουμε τις πρώτες εταιρείες που φτάνουν το στάδιο "unicorns" της ελληνικής επικράτειας (PeopleCert, Blueground και Viva Wallet).

Οι τρεις κορυφαίοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις παραμένουν οι Life Sciences, Retail και AgriTech, με τις startups των Maritime Tech και Deep Tech να συνεχίζουν να βρίσκονται σε ανοδική πορεία, που αναμένεται να διατηρήσουν και εντός του 2022.

Η συμμετοχή μη Ελλήνων επενδυτών σε επενδυτικούς γύρους ελληνικών εταιρειών ανεβαίνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 84,9%, επικυρώνοντας την ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος και δημιουργώντας το έδαφος για περισσότερη εξωστρέφεια.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου