Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Βασικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας στη νέα τετραετία


 

Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης της επόμενης τετραετίας 2023-2027 αποβλέπει σε μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, σύγχρονη και ισχυρή. Δεν υπερβαίνει σωρευτικά τα 9 δισ. ευρώ την τετραετία και περιλαμβάνει μέτρα ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν. Καταγράφει το όραμα και το σχέδιο του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας για τα επόμενα χρόνια και αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Αναπτύσσεται σε πέντε κεφάλαια -την παραγωγική, την κοινωνική, την πράσινη και ψηφιακή, τη δίκαιη και την ισχυρή Ελλάδα- και έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο. Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει:

  • Καλύτερες αμοιβές για όλους: Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ). Αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας. Αύξηση των επιδομάτων για παιδιά στους δημοσίους υπαλλήλους. Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024. Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Νέες μειώσεις φόρων και εισφορών. Σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας. Αύξηση του αφορολόγητου (από 1/1/2024) κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025. Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος: Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του Κράτους στο gov.gr Πλήρη ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του Κράτους (υποθηκοφυλακείων, δικαιοσύνης, Πολεοδομιών, νοσοκομείων κ.ά). Αξιολόγηση παντού και bonus παραγωγικότητας. Επιλογή διοικήσεων οργανισμών με επαγγελματικά κριτήρια.
  • Καλύτερη δημόσια υγεία για όλους. Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους.   Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης. Δωρεάν Προσωπικός γιατρός και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες. Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα.
  • Καλύτερη δημόσια παιδεία για όλους. Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα. 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027. Αύξηση των μισθών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση στους νεοδιόριστους και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.
  • Έμφαση στο  δημογραφικό και την οικογενειακή πολιτική: Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού. Διατίθενται 1,8 δισ. ευρώ σε 137.000 νέους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου». Αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». Συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής: Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων. Επέκταση  της υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία - Προσωπικός Βοηθός. Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών).
  • Επιτάχυνση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.
  • Πολιτικές για μια ισχυρή Ελλάδα. Απόλυτη προτεραιότητα στη φύλαξη των Συνόρων -  Επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη Rafale, 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16, προωθεί προγράμματα  για την  προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου