Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Η αυτοδυναμία εξαρτάται όχι μόνο από το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

 



Για να σχηματιστεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση, απαιτείται όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό ψήφων στη νέα κάλπη. Κι αυτό γιατί η επίτευξη αυτοδυναμίας δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή. Όσο περισσότερα κόμματα περάσουν το κατώφλι του 3% -και είναι ήδη στο κατώφλι τρία κόμματα- τόσο δυσκολότερη γίνεται η αυτοδυναμία και τόσο μεγαλύτερο ποσοστό πρέπει να συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα -η Νέα Δημοκρατία- για να έχει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Μπροστά στο ενδεχόμενο να μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία είναι ανάγκη, όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να ενισχύσει τα ποσοστά της. 

Η αυτοδυναμία δεν αποτελεί κομματική σκοπιμότητα, αλλά εθνική αναγκαιότητα. Είναι προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα και να μην μπει σε περιπέτειες. Είναι άλλωστε περισσότερο από βέβαιο ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί βιώσιμη κυβέρνηση σε καμιά άλλη περίπτωση πέραν της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.

Το μόνο κόμμα που διατυπώνει πρόταση διακυβέρνησης είναι η Νέα Δημοκρατία. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν λένε τίποτα για το πώς και από ποιον θα κυβερνηθεί η χώρα και ερίζουν για το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση.  

Στη νέα προεκλογική περίοδο που θα ξεκινήσει επίσημα σε λίγες μέρες, η Νέα Δημοκρατία -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θα συνεχίσει να πορεύεται με οδηγό τη γλώσσα της αλήθειας και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχτισε,  με την ειλικρινή αυτοκριτική και την προσπάθεια για διαρκή βελτίωση. Συνεχίζει αποφασισμένη να φέρει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τα προβλήματα των πολιτών και τις προτάσεις που ήδη κατέθεσε για το μέλλον. Για καλύτερους μισθούς, περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες υγείας με αναβαθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, αποτελεσματικότερο κράτος δίπλα στον πολίτη, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Και βέβαια για μια Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή και ασφαλή στο  αβέβαιο διεθνές περιβάλλον των εξωγενών κρίσεων και των εξ ανατολών προκλήσεων. Μια Ελλάδα που προχωρά Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου