Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Συνέντευξη Μητσοτάκη στον Alpha

 


Την πρώτη συνέντευξη μετά τις εκλογές στο κεντρικό δελτίο του Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι κέρδισε η Νέα Δημοκρατία αλλά έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Κέρδισε συνολικά η κοινωνία σε ωριμότητα, καταφέραμε να αλλάξουμε το υπόδειγμα της πολιτικής. Δεν νομίζω να υπήρξε πρωθυπουργός στην μεταπολίτευση που να συκοφαντήθηκε περισσότερο, να λοιδωρήθηκε περισσότερο από εμένα. Εκλεισε και ένας κύκλος θυμού που άνοιξε το 2010. Η εκλογή αυτή συνιστά μια συνολική κατάκτηση. Ευχομαι και οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μαθήματά τους» σημείωσε.

Είπε επίσης ότι όσο πιο μεγάλη νίκη τόσο πιο σεμνός επιβάλλεται να είναι ο ίδιος και εξήγησε πού αποδίδει τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και προσγείωσε και το ΠΑΣΟΚ : «Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε γιατί έβλεπε μια ελλάδα κατάμαυρη που όλα καταστρέφονται. Η οποία δεν υπήρχε. Και δεν συμμετείχε στην προσπάθεια να βελτιωθούμε. Δεν ξέρω αν αυτό τον ρόλο μπορεί να τον παίξει ο Νίκος Ανδρουλάκης από τον οποίο έχω ακούσει μόνο γενικότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες το ΠΑΣΟΚ κέρδισε δύο. Δεν το λες και θρίαμβο».

Ρωτήθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα και αν θα πρέπει να παραιτηθεί μετά την ήττα του. Απάντησε περίπου με τον τρόπο που είχε σχολιάσει το θέμα στα Τρίκαλα. «Εχουμε μια παράδοση στη Νέα Δημοκρατία, την οποία έχουμε τηρήσει όλοι οι αρχηγοί, να αποχωρούμε μετά την ήττα. Το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε πως ένα ολόκληρο υπόδειγμα πολιτικής που στηρίχθηκε σε fake news και τοξικότητα ηττήθηκε. Ελπίζω να το καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί».

Σχολίασε επίσης τα ποσοστά που πήρε σε λαικές γειτονιές, στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη «Η Κρήτη είναι πλέον είναι γαλάζια. Εξίσου και στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές, η ΝΔ πήρε στο Πέραμα 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 18%. Οι πολίτες είχαν δουλειές, χαμογελούσαν, δεν ψήφισαν με κομματικές παρωπίδες. Ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες ο στόχος της νέας τετραετίας. Η ανάπτυξη έχει τοπικό και περιφερειακό αποτύπωμα. Στη βόρεια Ελλάδα, έχουμε ευκαιρίες να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας. Εάν έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες, να δουν ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες και ποιοι της θεωρίας. Τα καταφέραμε ικανοποιητικά σε μεταναστευτικό και άμυνα. Αυτά τα κόμματα δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ενίσχυση της πατρίδας».

Ερωτηθείς για το διακύβευμα της νέας κάλπης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ο μπαμπούλας της κυβέρνησης των ηττημένων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πράγματι αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες και για εμάς» καθώς πρέπει να επαναβεβαιωθεί η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατία και εξήγησε ότι ο πήχης μπορεί να ανέβει ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. 

Για τη δραστηριότητα των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα είναι αυστηρός: «Αν νομίζουν τα στελέχη μας πως ικανοποιήθηκαν από την εκλογή τους, θα απογοητευτούν γιατί θα αξιολογήσω πολύ αυστηρά τι κάνουν και την πολιτική τους δράση. Πιο πολύ θα μετρήσει τι θα κάνουν τώρα παρά το γεγονός ότι κατάφεραν να εκλεγούν στις προηγούμενες εκλογές» και ήταν ξεκάθαρος. 

Επανέλαβε, επίσης, ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός γιατί η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις. «Το πρώτο δίλημμα είναι η αυτοδυναμία. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Οι σταθερές κυβερνήσεις κάνουν τις μεγάλες αλλαγές. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα θα λάβουμε μία πολύ ισχυρή εντολή. Πρέπει να βελτιώσουμε το βιωτικό επίπεδο των πολιτών. Περισσότερες επενδύσεις, λιγότερη ανεργία. Έμφαση σε υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος, και δικαιοσύνη. Πρέπει να ολοκληρώσουμε όσα ξεκινήσαμε και να προχωρήσουμε και σε νέες μεταρρυθμίσεις. Ελπίζω σε καλύτερες συνθήκες με λιγότερες εξωγενείς κρίσεις για να αλλάξουμε την Ελλάδα πραγματικά» είπε.

Απάντησε επίσης στις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος μίλησε για «ορμπανισμό» και «ερντογανισμό» λόγω της έκτασης της νίκης της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ. Βαρουφάκης να αναλογιστεί πρώτα γιατί δεν μπήκε στη Βουλή. Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν είναι ανεξέλεγκτες. Έχω αναγνωρίσει τα λάθη μου, απέδειξα ότι μπορώ να τα διορθώσω. Η αντιπολίτευση να δει εάν έχει τη διάθεση να έχουμε συγκλίσεις» είπε και χαρακτήρισε λανθασμένες τις δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για 180 έδρες στην επόμενη Βουλή. «Δεν αποτυπώνουν τη δική μου φιλοσοφία» είπε και πρόσθεσε ότι, ούτως ή άλλως, είναι πρακτικά αδύνατο να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία 180 έδρες. «Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία ψάχνει συγκλίσεις ειδικά εάν θέλουμε να αλλάξουμε το σύνταγμα. Ούτε αριθμητικά είναι εφικτό, ούτε η φιλοσοφία του συντάγματος είναι αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στα fake news για ιδιωτικοποίηση του νερού και απολύσεις. Δεν μαθαίνουν από τίποτα, έχασαν με 20 μονάδες και συνεχίζουν τα ίδια. Είμαι ρεαλιστής, θέλω μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» συμπλήρωσε.

Ρωτήθηκε επίσης για τις δύσκολες στιγμές και τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την τραγωδία των Τεμπών, την οποία χαρακτήρισε την «ίσως πιο δύσκολη στιγμή σε προσωπικό και εθνικό επίπεδο. Προσπάθησα να μην κρύβομαι και να βλέπω τον καθρέφτη και να ακούω την κριτική που μου γίνεται». Αφού πρόσθεσε ότι «τα Τέμπη δεν ξεχνιούνται επειδή κερδίσαμε τις εκλογές» επισήμανε ότι «οι εκλογές δεν είναι κολυμβήθρα που ξεπλενόμαστε. Όχι δεν πήραμε εντολή και τα σβήνουμε όλα. Τα λάθη μας κάνουν καλύτερους. Το θέμα είναι να μην γίνονται τα ίδια λάθη».






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου