Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. αναδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή

 



Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken. Στις δηλώσεις που έκαναν πριν από  την έναρξη της συνάντησης τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. επισήμαναν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα ο Πρωθυπουργός:


Είμαι πολύ χαρούμενος με όσα έχουμε επιτύχει σε όλα τα επίπεδα.  Στον στρατηγικό γεωπολιτικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στον οικονομικό τομέα, έχουμε σημαντικές επενδύσεις από τις Η.Π.Α. στην ελληνική οικονομία.

Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών.  Η διμερής μας  σχέση, πιστεύω ότι γίνεται διαρκώς όλο και πιο ισχυρή.

Η φρικτή καταστροφή στη γείτονα έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των δύο λαών μας. Μπορεί να έχουμε μεγάλες, σημαντικές πολιτικές διαφορές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας υπάρχουν. Και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, το οποίο θα είναι προς όφελος της σταθερότητας γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Από την πλευρά του  Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. ανέφερε μεταξύ άλλων:


Οφείλω να επικροτήσω τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας, ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, να υποστηρίξουν τη Δημοκρατία, η οποία δοκιμάζεται από τη ρωσική επιθετικότητα.

Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Είναι μία περίοδος μεγάλων προκλήσεων, αλλά η εταιρική μας σχέση, η δύναμη αυτής της εταιρικής σχέσης μου παρέχει την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου