Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Ανοίγει η πλατφόρμα για τη «Κάρτα αγοράς» - Διευρύνεται το «Καλάθι του Νοικοκυριού»


 

Άνοιξε εχθές Τρίτη και σήμερα Τετάρτη η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην «Κάρτα αγοράς». Δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών και συγκεκριμένα οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.  

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια, τα οποία ξεκινούν από τα 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορές.

Όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα, θα λάβουν το 100% του ποσού. Αντίθετα, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα λάβουν 20% μειωμένη επιδότηση.


Από την Τετάρτη το «Καλάθι του Νοικοκυριού» διευρύνεται κατά εννέα κατηγορίες προϊόντων -από τις 51 κατηγορίες που ισχύουν σήμερα θα πάμε στις 60- ενώ από την ίδια μέρα μπαίνει σε εφαρμογή και το «Σαρακοστιανό Καλάθι». Παράλληλα, υποχρεώνονται τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα, να αλλάξουν εντός μηνός τα ταμπελάκια τιμών, ώστε να αναγράφεται με μεγάλα γράμματα η τιμή ανά μονάδα (λίτρο ή κιλό), έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση ή πολύ περισσότερο εξαπάτηση του καταναλωτή σε σχέση με τις ενδεχόμενες αλλαγές συσκευασίας.

Στο μεταξύ εντείνονται οι έλεγχοι και επιβάλλονται, όπως είναι γνωστό, και πρόστιμα όταν γίνονται παραβάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εντατικοποίηση και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων με στόχο την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργήθηκαν από την Κυβέρνησή μας, μια σειρά από εργαλεία:

Ο e-katanalotis, το πρώτο και μοναδικό ευρωπαϊκό εργαλείο, που μπορεί και «τραβά» αυτόματα τις τιμές έως και 1.400 προϊόντων σε πραγματικό χρόνο τέθηκε όριο στο ποσοστό κέρδους, που καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει βάλει.

Ιδρύθηκε η ΔΙΜΕΑ, μία υπηρεσία η οποία καθημερινά κάνει ελέγχους και με ηλεκτρονικά συστήματα πλέον.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου