Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Νέο Συνυποσχετικό της Κυβέρνησης με τους Έλληνες εφοπλιστές

 


Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κυρώνεται η Πρόσθετη Πράξη του Νέου Συνυποσχετικού που υπογράφτηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και τους Έλληνες εφοπλιστές στις 23 Νοεμβρίου του 2022 και έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Υπογραμμίζεται ότι με την Πράξη αυτή, η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ότι η ενίσχυση των δημοσίων πόρων θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν. Αυτό επιτυγχάνεται με τρεις προβλέψεις και συγκεκριμένα:

Προβλέπεται αύξηση της ελάχιστης ετήσιας οικειοθελούς παροχής της ναυτιλιακής κοινότητας από τα 40 στα 60 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται για πρώτη φορά συλλογική ρήτρα, υποχρεωτική για όλους, καθώς επεκτείνεται η εφαρμογή της και σε όσους πλοιοκτήτες δεν έχουν υπογράψει το Νέο Συνυποσχετικό.

Προβλέπεται εφαρμογή συντελεστή 5% στα εισαγόμενα μερίσματα και για πρώτη φορά στην υπεραξία από την πώληση μετοχών των εν λόγω εταιρειών.

Τέλος, σημειώνεται ότι με το άρθρο 59 του νόμου 4916 του 2022, για πρώτη φορά η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εισηγήθηκε και ψήφισε διάταξη η οποία ορίζει τη βεβαίωση και την είσπραξη τυχόν ελλείμματος προκειμένου να διασφαλίζονται τα δημόσια έσοδα που προβλέπονται στην Πρόσθετη Πράξη του Νέου Συνυποσχετικού, καθορίζοντας όλες τις σχετικές διαδικαστικές λεπτομέρειες, καθώς και την αρμόδια Δ.Ο.Υ. που το εισπράττει. Κατόπιν δηλαδή της πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης, διασφαλίζεται για πρώτη φορά η είσπραξη τυχόν ελλείμματος για το μέλλον, καθώς επίσης και η άμεση είσπραξη του ελλείμματος της προηγούμενης διετίας που προέκυψε από το Συνυποσχετικό που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου