Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Ο κυβερνητικός απολογισμός της εβδομάδας που πέρασε

 



Τον κυβερνητικό απολογισμό της εβδομάδας ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα:

Ξεκινώντας από το μέτωπο της οικονομίας:

Το πρώτο θετικό νέο είναι πως ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 9% από 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο. Σήμερα λοιπόν η Ελλάδα βρίσκεται μία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και χαμηλότερα από χώρες όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Φυσικά και ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός, όμως είναι θετικό ότι βαίνει μειούμενος.

Στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε την κοινωνία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία εντάσσεται και η επιβολή εισφοράς ύψους 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή την εβδομάδα λοιπόν βεβαιώθηκε από τις αρμόδιες αρχές το ποσό των 373,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Ιουνίου 2022 προς είσπραξη ως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Συνολικά, από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο, έχουν παρακρατηθεί κέρδη ύψους περίπου 1,35 δισ. ευρώ από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κόστος στα προϊόντα του super market προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με το "Καλάθι του Νοικοκυριού", το οποίο έχει εκπλήξει αρκετούς με την αποδοτικότητά του, καθώς το 94,7% των προϊόντων του "Καλαθιού" έχει μειωμένες ή σταθερές τιμές. Όμως αναγνωρίσαμε ότι έπρεπε να ενταχθούν και κατηγορίες τροφίμων για τους διαβητικούς συμπολίτες μας, οι οποίοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας. Αυτό έγινε αυτή την εβδομάδα. Και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε και το "γιορτινό καλάθι".

Βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς αλλά και θετικές ειδήσεις που έρχονται ως αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς:

Μείωση της ανεργίας τον Οκτώβριο στο 11,6% και προσθήκη 99.900 θέσεων εργασίας μέσα σε ένα χρόνο.

Νομοθετήσαμε αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των γιατρών του ΕΣΥ, που θα είναι αναδρομικές από 28 Ιουνίου 2022.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο θα υπάρξει επιπλέον προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των γιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ, μηνιαίο επίδομα σε γιατρούς που υπηρετούν στα ΤΕΠ, στα ΕΚΑΒ και σε αναισθησιολόγους που υπηρετούν σε αναισθησιολογικά τμήματα.

Επιπροσθέτως, νομοθετήσαμε τη δυνατότητα οι γιατροί πλήρους απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ να μπορούν, υπό αυστηρές προϋποθέσεις που δεν θα επηρεάσουν την εργασία τους στα νοσοκομεία, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικά κέντρα υγείας.

Χάρη στην πολιτική των κλειστών διαπραγματεύσεων πετύχαμε πρώτη φορά μεγάλη εξοικονόμηση φαρμακευτικής δαπάνης για το κράτος - 440 εκατομμύρια ευρώ (340 εκατ. για τον ΕΟΠΥΥ και 100 εκατ. για τα Νοσοκομεία) χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των θεραπειών και δίχως να αφαιρεθεί κάποιο φάρμακο από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ. Η πολιτική μας είναι "το καλύτερο φάρμακο στην φθηνότερη τιμή".

Μπήκε στη διαβούλευση το σχέδιο "Σπίτι μου", το πρόγραμμα για προσιτή στέγη στους νέους. Το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και θα πούμε περισσότερα για αυτό όταν ψηφιστεί.

Έκδοση άδειας πολιτικού γάμου εντός 7 εργάσιμων ημερών μέσω του gov.gr. Οι μελλόνυμφοι θα μπορούν να ολοκληρώσουν όλα τα διαδικαστικά για την τέλεση πολιτικού γάμου εύκολα, γρήγορα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Μια σημαντική ταλαιπωρία λιγότερη.

Από τον απολογισμό σήμερα, έχω αφήσει πολλά σημεία έξω:

Το σχέδιο νόμου για την ίδρυση σχολής δικαστικών υπαλλήλων.

Την διευκόλυνση Ελλήνων εξωτερικού ώστε να έχουν πρόσβαση στο gov.

Τη νέα σύμβαση της Αττικής οδού που από το 2024 θα προβλέπει μείωση διοδίων.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου