Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών από τον Πρωθυπουργό


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε χθες Δευτέρα και συνεχίζει σήμερα Τρίτη -με τηλεφωνικές επικοινωνίες- την ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για την συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.

Το γεύμα κράτησε πάνω από 2 ώρες και το κλίμα ήταν καλό. Η  συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αυτό, βέβαια, μένει να φανεί και να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα.

«Ήταν μία ευκαιρία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός «για μία πολύ ανοιχτή, και ειλικρινή συζήτηση». Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».

Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους σε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς όμως την οξύτητα και την ένταση  την οποία είχαμε το τελευταίο διάστημα.

Δόθηκε έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. «Νομίζω», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, «ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες».

Η αίσθηση που υπάρχει μετά τη συνάντηση είναι πως οι δύο πλευρές συνομίλησαν ως δυο χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η  ανάγκη συνεργασίας στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Συμφωνήθηκε επίσης, αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της συνάντησης και εμπεδωθεί η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες, να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών το Φθινόπωρο.

Συμφωνήθηκε ακόμη τον επόμενο μήνα να διεξαχθεί στην Άγκυρα η συνάντηση των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Πιστεύω», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, «ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις».

Δεν υπήρξε κάτι εκτενέστερο ή ειδικότερο, σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά.

Ο Πρωθυπουργός πάντοτε ήταν ανοιχτός και πίστευε στην αξία του διαλόγου, ανεξαρτήτως από τις διαφορές και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εξακολουθούν να παραμένουν σε μια σειρά από ζητήματα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου