Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τι κερδίζουν οι φορολογούμενοι από την κατάργηση των τεκμηρίων



Σημαντικά λιγότερους φόρους για εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους φέρνει η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, από το 2015 όπως αποκάλυψε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης. Έτσι, από του χρόνου όλοι θα φορολογούνται βάσει του πραγματικού εισοδήματος τους και όχι του «πλασματικού» των τεκμηρίων, που φέρνει συνήθως πολλαπλάσιο φόρο.

Τα τεκμήρια αφορούν τις ελάχιστες δαπάνες

διαβίωσης κάθε νοικοκυριού, το κόστος συντήρησης ακινήτου ή αυτοκινήτου και την κατοχή πισίνας ή σκάφους αναψυχής. Θεσπίστηκαν στο πλαίσιο πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο η κατάργηση τους είναι εφικτή χάρη στην λειτουργία του Περιουσιολογίου και την υιοθέτηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων των φορολογουμένων.

Λόγω των ορίων των τεκμηρίων μεγάλη μερίδα των φορολογουμένων πληρώνει δυσανάλογο με το πραγματικό εισόδημα της φόρο, αφού αυτός προκύπτει βάσει του τεκμαρτού εισοδήματος, όπου είναι υψηλότερο απο το δηλωθέν.

Ενδεικτικά, άγαμος μισθωτός με εισόδημα μόλις 8.000 ευρώ, ο οποίος διαθέτει διαμέρισμα 100 τ.μ. και ΙΧ 1.600 κ.ε. 7ετίας, φορολογείται βάσει των τεκμηρίων για 13.900 ευρώ και βαρύνεται με φόρο 958 ευρώ, ενώ με βάση το πραγματικό εισόδημα των 8.000 ευρώ δεν πρέπει να πληρώσει φόρο, χάρη και στην υποβολή αποδείξεων. Με την κατάργηση των τεκμηρίων, ο εν λόγω φορολογούμενος θα γλιτώσει τα 958 ευρώ που λόγω τεκμηρίων του χρέωνε η Εφορία.

Ζευγάρι με οικογενειακό εισόδημα 14.000 ευρώ, που κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ., για το οποίο πληρώνει στεγαστικό δάνειο (σύνολο 6.000 ευρώ το 2013) και ένα ΙΧ 1.400 κ.ε. του 2012, στο εξής θα φορολογείται για το πραγματικό εισόδημα των 14.000 και όχι βάσει τεκμηρίων για 19.800 ευρώ, γεγονός που ως τώρα το βαρύνει με υπέρμετρο φόρο.



Toυ Παναγιώτη Δημητρακόπουλου


Πηγή : bloko.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου