Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τρόικα στο υπ.Υγείας! Τι άλλο θα “κόψει”! Όλη η καυτή ατζέντα


Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 Μπορεί κατά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να είναι “ανοικτές” μόνο 20 δράσεις με την τρόικα και κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, στην πραγματικότητα όμως οι δανειστές μας έχουν στο νου τους να ενημερωθούν για φάρμακα, Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, ωράριο φαρμακείων αλλά και γενικότερες δαπάνες. 
 Το ...άναρχο ωράριο
 Εδώ και καιρό οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται ότι το ωράριο των φαρμακείων είναι άναρχο και προκαλεί χάος στην αγορά. Μπορεί ο νόμος να δίνει τη δυνατότητα να ανοίγει ο καθένας ότι ώρα θέλει, φαίνεται όμως πως δημιουργούνται νέες δυσκολίες για τους ασθενείς καθώς ουδείς φαρμακοποιός υποχρεούται να ενημερώσει για το ποιες ώρες ακριβώς θα λειτουργεί. 
 Κατά τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αυτό δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς γι αυτό και ο κλάδος ζητά νέα ρύθμιση. 
Κάτι όμως πως φαίνεται εξαρτάται και από την τρόικα καθώς το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί. 
 Συνεχής μάχη για την ...ασπιρίνη
 Το θέμα της διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ μπορεί σήμερα να μην αποτελεί πρώτο θέμα, δε σημαίνει όμως πως το έχουν ξεχάσει και οι τροικανοί. 
 Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης επανέλαβε τη Δευτέρα πως το επιχείρημα της ελληνική πλευράς παραμένει πως ανταγωνισμός υπάρχει ήδη για τα συγκεκριμένα φάρμακα. Μάλιστα η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει και πάλι στοιχεία από την εταιρεία καταγραφής IMS που δείχνουν πως υπάρχει πτώση στις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ ήδη από τις πωλήσεις τους στα φαρμακεία και η διάθεσή τους στα σούπερ μάρκετ θα ήταν ανώφελη σχετικά με το θέμα του ανταγωνισμού. 
 “Από τη μελέτη προκύπτει ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί ήδη” ακούστηκε να λέει για άλλη μια φορά ο υπουργός υγείας, τασσόμενος υπέρ των θέσεων των φαρμακοποιών που βλέπουν ως κόκκινο πανί την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ. 
 Κομμένη φαρμακευτική δαπάνη
 Οι δανειστές μας βέβαια για άλλη μια φορά θα δείξουν το ...ενδιαφέρον τους και για τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία οριστικά και το 2015 θα πρέπει να κλείσει στα 2 δις ευρώ. 
 Οι υπερβάσεις ανά μήνα έχουν ήδη περιορισθεί στα 6 εκατ. ευρώ -τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο της φετινής χρονιάς- κάτι που σημαίνει ότι και η επιβάρυνση για τη φαρμακοβιομηχανία θα είναι μικρότερη. Στα 2 δις ευρώ όμως θα περιλαμβάνονται τόσο τα εμβόλια όσο και τα φάρμακα για τους ανασφάλιστους που τελικώς υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ με βάση τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.
 Πάντως περίπου 70 εκατ. ευρώ που...περίσσευαν πρόσφατα από τη φαρμακευτική δαπάνη και έπρεπε να κουρευτούν αφού πρώτα “χρεώθηκαν” στο ΠΕΔΥ, οι τροϊκανοί ζήτησαν να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα για να ισορροπήσει το σύστημα...


Πηγή : iatropedia.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου