Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ντέισελμπλουμ: Αναληθή τα περί συζήτησης επέκτασης του προγράμματος


«Αναληθή» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αναμένεται στο Eurogroup της Πέμπτης να συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «δεν είναι αλήθεια πως στο Eurogroup θα συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος».
«Αύριο στο Eurogroup θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές που έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος», πρόσθεσε.
Και το υπουργείο Οικονομικών λίγο νωρίτερα χαρακτήρισε σενάρια σε λανθασμένη βάση τα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης συνέχισης του ελληνικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον κ. Ντέισελμπλουμ, ο οποίος «αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα».
«Συνεπώς», σημειωνόταν στη σχετική ανακοίνωση, «όσοι οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο».
«Συμφωνία για την επόμενη μέρα έως το τέλος του έτους»
Ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε μετά από τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πως ο πρόεδρος του Eurogroup τού διευκρίνισε πως παραποιήθηκαν οι δηλώσεις του και πως δεν αναφέρθηκε σε συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στο τι θα γίνει την επόμενη μέρα.
Παράλληλα, εκτίμησε έως το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές.
Το ΥΠΟΙΚ και η εκπρόσωπος του Ντέισελμπλουμ απάντησαν συγκεκριμένα σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο επικεφαλής του Eurogroup, σε έγγραφό του για την ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, αναφέρει ότι ενδεχομένως θα εξεταστεί συνέχιση του προγράμματος του EFSF και ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Παρατείνεται η θητεία της Task Force
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής, παρατείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2015 η θητεία της ειδικής Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα.
Στην παρθενική εμφάνισή του ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, θα αποφασίσει για το επενδυτικό «πακέτο» των 300 δισ. ευρώ που έχει στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πηγή : naftemporiki.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου