Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Αρνητικός «πληθωρισμός» στα σουπερμάρκετ για 4ο συνεχόμενο μήνα

 


Στο πλαίσιο στοχευμένης έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), αποκλειστικά στο κανάλι των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ σχετικά με τις πληθωριστικές τάσεις στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, εξετάστηκε η πορεία των τιμών ανάμεσα στον Αύγουστο 2024 και τον Αύγουστο 2023.

Η καθαρή μείωση του δείκτη εξέλιξης τιμών αλυσίδων σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο 2024 δείχνει ότι ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι αρνητικός της τάξης του -1,08. Επισημαίνεται ότι ο σχετικός δείκτης του ΙΕΛΚΑ ήταν -1,56% τον Ιούλιο, -1,92% τον Ιούνιο, -1,25% τον Μάιο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, η πορεία της αγοράς παρακολουθείται στενά με καθημερινούς και εντατικούς ελέγχους. Τα μέτρα για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τροφίμων και βασικών ειδών διαβίωσης σταδιακά αποδίδουν στο ράφι, αλλά είναι προφανές ότι δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε να δίνουμε την καθημερινή μάχη, από κοινού με την υγιή επιχειρηματικότητα και τους καταναλωτές που πρέπει να επιλέγουν σωστά, προς όφελος της μέσης ελληνικής οικογένειας και όλη της κοινωνίας.

Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες:

  • Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού: -6,68%
  • Χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής: -5,16%
  • Τροφές και είδη για κατοικίδια: -4,78%
  • Βρεφικές και παιδικές τροφές: -4,28%
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: -2,84%


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου