Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Σε εντατική προετοιμασία για ένα δύσκολο Χειμώνα

 



Ολόκληρη η Ευρώπη μπαίνει  σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις - ιδίως σε ό,τι αφορά τις ροές, αλλά και τις τιμές φυσικού αερίου - επιφυλάσσουν σφοδρές δυσκολίες στις οικονομίες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ήδη οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος, ενώ  από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου θα σταματήσουν οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προκαλώντας νέες ανατιμήσεις. 

Όλες οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να διασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια για το Χειμώνα που έρχεται. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων, στο πλαίσιο του νόμου για την ενεργειακή επάρκεια,  προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια το επόμενο διάστημα. Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος  Μακρόν προειδοποίησε τους πολίτες ότι η εποχή της αφθονίας έχει τελειώσει και τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική κρίση αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο. Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και δεν αποκλείονται επιπρόσθετα.

Στη χώρα μας η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο σενάριο. Έχει διπλασιαστεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή που δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται  ταυτόχρονα δύο πλοία, έχει διπλασιαστεί η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και  υπάρχει  δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής  που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο. Μέτρα μείωσης της κατανάλωσης λαμβάνονται ήδη και στη χώρα μας και -όπως επεσήμανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας- τον Ιούνιο και Ιούλιο υπήρξε σημαντική μείωση της κατανάλωσης, που τον Ιούλιο ξεπέρασε το 15%.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου