Η Ελλάδα -σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel που δημοσιεύει το Bloomberg- έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας.
Συγκεκριμένα τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η Κυβέρνηση υπολογίζονται σε 6,8 δισ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Ιταλία που έχει διαθέσει 2,8% του ΑΕΠ και η Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ της. Συνολικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 280 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται κοντά στα 400 ευρώ ανά MWh, που είναι η χαμηλότερη μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Πολωνία. Σημειώνεται ότι η υψηλότερη τιμή είναι στην Ιταλία που ξεπερνά τα 710 ευρώ ανά MWh.
Υπενθυμίζεται ότι η συνολική στήριξη που παρέχει η Κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών για τον Σεπτέμβριο φτάνει τα 1,9 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα υπερέσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τα 800 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Καλύπτεται έτσι το 100% της αύξησης στα Κοινωνικά Τιμολόγια, το 94% στα νοικοκυριά, το 89% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90% στα αγροτικά τιμολόγια.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου