Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Στα θρανία οι πανεπιστημιακοί ειδικοί φρουροί


 

Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινάει η εκπαίδευση των 400 νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία. 

Η εκπαίδευσή τους θα γίνει στις σχολές της αστυνομίας στην Κομοτηνή και θα διαρκέσει πέντε μήνες. Οι νέοι ειδικοί φρουροί θα παρακολουθήσουν θεωρητική εκπαίδευση πάνω σε θέματα ποινικής δικονομίας, ενώ στα πρακτικά θα δοθεί έμφαση σε ασκήσεις προσομοίωσης και σενάρια βασισμένα σε περιστατικά που έχουν πράγματι συμβεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Ο οδηγός σπουδών των νέων ειδικών φρουρών περιλαμβάνει μαθήματα ποινικής δικονομίας, συνταγματικού δικαίου και εγκληματολογίας, με τους αξιωματικούς του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας να εξηγούν ότι «οι νέοι αστυνομικοί θα έχουν καθήκοντα προανακριτικών υπαλλήλων και, επομένως, θα κληθούν να συντάσσουν δικογραφίες». 

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει ακόμη διαλέξεις που, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έχουν στόχο να εμφυσήσουν την πανεπιστημιακή κουλτούρα στους νέους ειδικούς φρουρούς. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν προβλεφθεί διαλέξεις για θέματα ψυχολογίας, ευαισθητοποίησης σε θέματα ατόμων με αναπηρία κ.λπ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πρόγραμμα πρακτικής εκπαίδευσης των 400 ανδρών και γυναικών που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία. Και αυτό διότι οι νέοι ειδικοί φρουροί θα μετάσχουν σε ασκήσεις προσομοίωσης, με σενάρια εμπνευσμένα από περιστατικά που έχουν πράγματι συμβεί σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

Ετσι θα γίνουν ασκήσεις για το πώς διασφαλίζονται τα πειστήρια στον χώρο όπου έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα, πώς γίνεται έρευνα σε κλεμμένο όχημα προκειμένου να μην αλλοιωθούν τα ίχνη των δραστών κ.ο.κ. 

Τέλος, οι νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί θα εκπαιδευθούν σε θέματα αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, καθότι, όπως έχει ήδη αποσαφηνιστεί, δεν θα φέρουν όπλο. 

«Η Ελληνική Αστυνομία επιτελεί το καθήκον της και ενισχύεται με τις ομάδες προστασίας των πανεπιστημίων που ξεκινούν την εκπαίδευσή τους», δήλωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Από τους 400 νέους ειδικούς φρουρούς, 303 είναι άνδρες και 97 γυναίκες. 

Η λήξη της εκπαίδευσής τους έχει προσδιοριστεί για τις 17 Μαΐου.



με πληροφορίες από τον ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου