Το θέμα της προστασίας των πανεπιστημιακών χώρων, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανομία και να λειτουργούν απρόσκοπτα και ελεύθερα ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και ως κυβέρνηση κινείται σταθερά και μεθοδικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της έχει ήδη προχωρήσει σε θεσμικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακές δράσεις. Ειδικότερα σε θεσμικό επίπεδο:
Τον Αύγουστο του 2019, με τον πρώτο νόμο που ψήφισε, η Κυβέρνηση προχώρησε στην αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στην πραγματική του έννοια, την προστασία ελευθερίας διδασκαλίας και έρευνας. Δόθηκε η δυνατότητα στις δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης της Αστυνομίας λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη κλήση τους από όργανα του Ιδρύματος, (άρθρο 34 του ν. 4623/2019).
Τον Φεβρουάριο του 2021 η Κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση νόμου (ν. 4777/2021) για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια που περιλαμβάνει μέτρα που λαμβάνονται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και μέτρα που λαμβάνονται με μέριμνα της Πολιτείας.
Με βάση το νόμο για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια τα μέτρα που λαμβάνονται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια αφορούν:
Τη σύσταση Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας.
Τη συγκρότηση Επιτροπής Ασφαλείας και Προστασίας κάθε Ιδρύματος.
Την εκπόνηση σχεδίων ασφαλείας και προστασίας σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε Ιδρύματος και εφαρμογή τεχνικών και λοιπών μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας - Δημιουργία Κέντρου Λήψης Σημάτων εντός κάθε Ιδρύματος.
Την εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης και έγκριση αντίστοιχου Κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας διέθεσε προς τα Πανεπιστήμια κατά το 2021, ποσό 10 εκατομμυρίων, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων για την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας τους και θα υπάρξει πρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων εντός του 2022. Ήδη, σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ψήφιση του νόμου, τα Πανεπιστήμια έχουν κάνει σημαντικά βήματα και ολοκληρώνουν σχέδια ασφαλείας (όχι μόνο για περιστατικά βίας αλλά και για σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες κτλ) που δεν είχαν ποτέ εκπονηθεί στο παρελθόν ενώ προχωρούν και στην ελεγχόμενη πρόσβαση.
Ο νόμος για τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων εφαρμόζεται κανονικά, έχουν προσληφθεί 400 άτομα και στις 17 Ιανουαρίου 2022 αναμένεται η έναρξη της τετράμηνης εκπαίδευσης τους στην Κομοτηνή.
Οι βασικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανομίας και την απόδοση χώρων στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι οι εξής:
Στις 02-11-2019 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης στο κτίριο «Βανκούβερ» και κατασχέθηκαν κράνη, πυροσβεστήρες, μολότοφ, μικροποσότητες ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 4 άτομα.
Στις 30-12-2020 στην Α’ Φοιτητική Εστία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου και κατασχέθηκαν φορητοί Η/Υ, καδρόνια, κράνη, μάσκες. Συνελήφθησαν 6 άτομα.
Στις 22-02-2021 στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθηκαν 31 άτομα. Το κτίριο αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.
Στις 15-10-2021 στην αίθουσα «Λεονάρδου» της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση γκρεμίσματος αυθαίρετου τοίχου που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία φοιτητών των ΕΑΑΚ.
Στις 31-12-2021 και στις 04-01-2022 στο «Στέκι» του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης. Το κτίριο αποδόθηκε άμεσα στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.
Στις 12-01-2022 στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας σε κτίριο του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν 15 άτομα. Το κτίριο αποδόθηκε άμεσα στις Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.
Στις 12-01-2022 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης και συνελήφθησαν έξι άτομα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου