Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Μητσοτάκης : Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης αποδίδουν απτά αποτελέσματα


 

Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε  στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της παρουσίασης των προγραμμάτων του Οργανισμού:

Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης τις οποίες έχουμε θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα αποδίδουν απτά αποτελέσματα. Οι πολιτικές αυτές δίνουν ευκαιρίες κατ' εξοχήν σε αυτούς οι οποίοι για κάποιους λόγους έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας. Είτε μιλάμε για μακροχρόνια ανέργους είτε μιλάμε για γυναίκες είτε μιλάμε για νέους είτε μιλάμε για άτομα με αναπηρία, άτομα με μεγάλες δυσκολίες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

42.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τέσσερα και κάτι χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Μόνο μέσα σε δύο χρόνια δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Και βέβαια ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος: να δημιουργήσουμε 86.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022, με πόρους οι οποίοι θα έρχονται αφενός από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου από το ΕΣΠΑ.

Τα προγράμματα έχουν μία στόχευση η οποία δεν είναι μόνο ηλικιακή αλλά και γεωγραφική. Μέσα στο 2022 θα υπάρχουν τέσσερα ειδικά προγράμματα για τις περιοχές οι οποίες εντάσσονται στα προγράμματα της απολιγνιτοποίησης.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αποτελούν μόνο μία πτυχή της συνολικής πολιτικής που το Υπουργείο Εργασίας έχει, συνολικά, στα ζητήματα απασχόλησης.

Με εργαλεία όπως το «Πρώτο Ένσημο», το οποίο δίνει μία βοήθεια στον εργαζόμενο αλλά και στον εργοδότη για να προσλάβει έναν νέο ο οποίος θα εργαστεί για πρώτη φορά, εφόσον αυτός είναι κάτω των 29 ετών, δίνουμε πιστεύω ένα αυξημένο κίνητρο στους εργοδότες να προσλάβουν νέα παιδιά και να τους ανοίξουν έτσι το δρόμο για τη μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να υλοποιήσουμε γρήγορα -αποτελεί και δικό σου προσωπικό στοίχημα- την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία νομοθετήσαμε το περασμένο έτος, η οποία θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ ακριβή αποτύπωση, σε real time, του χρόνου τον οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα τα οποία στο παρελθόν δυστυχώς έχουν στιγματίσει αρνητικά την αγορά εργασίας, εις βάρος των εργαζόμενων.

Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε όλες τις πολιτικές που στηρίζουν τους εργαζόμενους γονείς. Η γονική άδεια και για τους δύο γονείς είναι μία σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση.

Και βέβαια η περαιτέρω ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να αποφεύγουμε φαινόμενα εκμετάλλευσης εργαζόμενων από τους εργοδότες αποτελεί κι αυτή μια πολιτική που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στον περαιτέρω εξορθολογισμό της αγοράς εργασίας.

Το σημαντικό όμως είναι αυτά τα πράγματα να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για μια μόνιμη απασχόληση. Είτε στην εταιρεία την οποία απασχολείται ο εργαζόμενος μέσω ενός επιδοτούμενου προγράμματος είτε σε κάποια άλλη επιχείρηση, καθώς πια θα έχει την προϋπηρεσία εκείνη που θα τον κάνει πιο ελκυστικό για τον εργοδότη. Αρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να παρακολουθούμε ex post ποια προγράμματα είναι τα πιο αποτελεσματικά, ώστε ακριβώς να δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους για μία πιο μόνιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να μπορούμε να χτίσουμε για τα μελλοντικά προγράμματά μας με βάση τη γνώση την οποία έχουμε αποκόμισει από την αξιολόγηση των υφιστάμενων προγραμμάτων.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου