Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απειλή για τη Δημοκρατία όχι μόνο ο αυταρχισμός, αλλά και ο λαϊκισμός


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία, που  πραγματοποιείται διαδικτυακά  με πρωτοβουλία του Προέδρου των Η.Π.Α., Joe Biden. Στις  τοποθετήσεις του,  ανάμεσα στ’ άλλα, υπογράμμισε:

Προκειμένου να ενισχύσουμε τη Δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη απειλή που προκαλεί, όχι μόνο ο αυταρχισμός, αλλά και ο λαϊκισμός.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η γενέτειρα της Δημοκρατίας, βίωσε από πρώτο χέρι την διχαστική πολιτική συμπεριφορά, τις υποσχέσεις που διαψεύστηκαν και την κενή ρητορική τόσο του ακροαριστερού όσο και του ακροδεξιού λαϊκισμού -και απέρριψε και τους δύο.

Η επιτυχία μας έγκειται στην ικανότητά μας να ακούμε τις δικαιολογημένες αιτιάσεις και ανησυχίες που τροφοδοτούσαν την οργή των πολιτών και να αντιμετωπίζουμε αυτές τις ανησυχίες.

Εδώ και 2,5 χρόνια, έχουμε εργαστεί ακούραστα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να διανείμουμε τα οφέλη που πηγάζουν από μία σταθερή κυβέρνηση η οποία έχει στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Δεν επιτρέψαμε στην πανδημία να εμποδίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα μας. Το πολιτικό μας πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές, περιλαμβάνοντας 170 και πλέον μεταρρυθμίσεις.

Δύο ήταν οι κύριοι στόχοι βάσει των οποίων κινούμαστε: Να εξαλείψουμε τη διαφθορά που τρέφει τον λαϊκισμό και προκαλεί αγανάκτηση και να θέσουμε εκ νέου τα οικονομικά θεμέλια μιας νέας, δυναμικής Ελλάδας, μιας «Ελλάδας 2.0» -προωθώντας επενδυτικές εισροές και συμπράξεις μεταξύ  του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα χωρίς προηγούμενο, με σημαντική αύξηση της απασχόλησης και υλοποιώντας μία επανάσταση στην ψηφιοποίηση και την πράσινη ενέργεια.

Η Κυβέρνησή μας έχει δημιουργήσει μία ηλεκτρονική πύλη, το http://gov.gr, που είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μπορεί να καταστήσει απρόσκοπτη την επαφή ανάμεσα στο κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία και παράλληλα αντιμετωπίζοντας τη διαφθορά.

Το πιο σημαντικό άυλο προτέρημα οποιασδήποτε Δημοκρατίας είναι η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη στους ηγέτες να εργαστούν για το καλό των πολιτών και να αποφέρουν απτά αποτελέσματα: Καλές θέσεις εργασίας, καλές δημόσιες υπηρεσίες, ένα περιβάλλον το οποίο καταπολεμά τις διακρίσεις και καλλιεργεί τη συμπεριληπτικότητα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου