Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Από «κόσκινο» οι αιτήσεις για τα μητρώα των ΜΚΟ

 


«Πλούσιο» ποινικό μητρώο φαίνεται πως είχαν μέλη ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στις δομές φιλοξενίας μεταναστών στη χώρα, ακόμα και σε δομές προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ατομα που έχουν καταδικαστεί για μαστροπεία, αρπαγή, εκβίαση, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, οπλοκατοχή, πλαστογραφία, ανθρωποκτονία από πρόθεση κ.ά. εντόπισαν οι άνθρωποι της Ειδικής Γραμματείας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τον έλεγχο που έκαναν στις αιτήσεις των μελών των ΜΚΟ για να ενταχθούν στο αντίστοιχο μητρώο.

Οπως σημείωσε ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, Ευάγγελος Κωνσταντίνου, μιλώντας στο 1ο Φόρουμ Ακεραιότητας που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, «προφανώς και αυτά δεν αφορούν στην πλειοψηφία των μελών, αλλά αιτήσεις με αντίστοιχα ποινικά μητρώα κατατέθηκαν από φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και προφανώς τα άτομα αυτά εργάζονταν μέχρι σήμερα σε δομές φιλοξενίας με ευάλωτους πληθυσμούς και μικρά παιδιά. Αυτή, λοιπόν, η αδυναμία ελέγχου και αυτορρύθμισης, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μας προβληματίζει, αλλά ταυτόχρονα μας δικαιώνει που δημιουργήσαμε το μητρώο μελών και καταστήσαμε υποχρεωτική την κατάθεση ποινικού μητρώου, πάρα το κύμα διαμαρτυρίας που δεχθήκαμε από κάποιες ΜΚΟ».

Τα νούμερα

Μέχρι στιγμής, έχουν εγγραφεί στο μητρώο των ΜΚΟ 53 φορείς, 29 βρίσκονται στην α’ και 26 στη β’ φάση εγγραφής. Την ίδια στιγμή, 115 οργανώσεις έχουν απορριφθεί και αρκετές από αυτές έχουν επανυποβάλει αιτήσεις. Ταυτόχρονα, στο δεύτερο μητρώο που έχει συσταθεί και αφορά στα μέλη των ΜΚΟ που έχουν εγγραφεί, η ειδική Γραμματεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ολοκληρώσει τον αρχικό έλεγχο περίπου 6.000 αιτήσεων.

«Μια άλλη μεγάλη αλήθεια, επίσης, είναι ότι έχουμε απορρίψει αιτήσεις ΜΚΟ που στο σκοπό της λειτουργίας τους συμπεριλάμβαναν δραστηριότητες που ασκούνται αποκλειστικά από τους κρατικούς φορείς. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το υπουργείο μας δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι π.χ. σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης στα ελληνικά χωρικά ύδατα η αρμοδιότητα αυτή να εκχωρείται από την επίσημη Πολιτεία σε οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Πρόκειται για τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη, που η προστασία και η φύλαξή της δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το μεταναστευτικό αλλά και με την πρόληψη φαινομένων που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφάλειας, κατασκοπείας, λαθρεμπορίου, εκμετάλλευσης, τρομοκρατίας και αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας. Προφανώς, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όποιον διατείνεται ότι σκοπός του είναι, γενικώς και αορίστως, η ανάπτυξη δραστηριότητας υπέρ των υπό απέλαση προσώπων, εγείροντας ανησυχίες ως προς το είδος της δραστηριότητας αυτής, εφόσον το εξαιρεί ρητώς και τεχνηέντως δεν το εντάσσει στο πλαίσιο της νομικής υποστήριξής τους, που σε κάθε περίπτωση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.

Στις βασικές αλλαγές που έφερε η ειδική Γραμματεία για την εγγραφή των ΜΚΟ στο νέο μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η απαγόρευση σύναψης συμβάσεως οποιουδήποτε είδους με τα πρόσωπα που είναι μέλη ή συμμετέχουν στη διοίκηση των ΜΚΟ και των συγγενών τους για ποσά που υπερβαίνουν τα 1.000€, καθώς και η απαγόρευση αμειβόμενης απασχόλησής τους στο φορέα εφόσον το ποσοστό αυτών υπερβαίνει το 3% του συνόλου των εργαζομένων, η υποχρέωση ελέγχου από ορκωτό λογιστή των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και η ύπαρξη μιας βασικής πιστοποίησης των διαδικασιών λειτουργίας τους.

Αντίστοιχα, όσον αφορά στην εγγραφή των μελών, εκτός των βασικών ταυτοποιητικών δικαιολογητικών και στοιχείων, απαιτείται επιπλέον και η προσκόμιση ποινικού μητρώου. Αυτή η αλλαγή είναι που έφερε στην επιφάνεια και το «προβληματικό» παρελθόν μελών των ΜΚΟ που εργάζονταν ή βοηθούσαν στις δομές φιλοξενίας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου