Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Συγκεκριμένα σχέδια για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν εξαιτίας της αναστολής εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών

 


Η απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών ελήφθη μετά από θετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ήδη η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών έχουν εμβολιαστεί, ενώ προέρχονται ήδη και άλλοι.  

Σημειώνεται ότι από τις 16 Αυγούστου μέχρι χθες Πέμπτη είχαν κλειστεί συνολικά 163.000 ραντεβού, από τα οποία τα 7.000 ήταν υγειονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι στις δημόσιες δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ, όπου ο εμβολιασμός είναι ήδη υποχρεωτικός, τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και μέχρι τις 16 Αυγούστου που έληγε η προθεσμία εμβολιασμού είχε εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.

Για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκύψουν στο Σύστημα Υγείας εξαιτίας της ενδεχόμενης αναστολής εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών, όλα τα νοσοκομεία και οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν σχεδιάσει συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια:

Υπάρχει η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος.

Υπάρχει η πρόβλεψη για νομοθετική πρωτοβουλία, τις επόμενες ημέρες, για υπηρεσίες outsourcing, δηλαδή για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές. Έχει σχεδιαστεί το πώς θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά.

Επίσης, θα υπάρξει πρόνοια για τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία.

Σημειώνεται ότι με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα προπληρώνονται τον επόμενο μήνα, όσοι μπουν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που θα εισπράξουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Το προβλέπει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση ο νόμος θα εφαρμοστεί.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου