Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Μαζικός εμβολιασμός: Το πιο σημαντικό όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας

 


Τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της πανδημίας σήμερα περιλαμβάνουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη νησιωτική Ελλάδα με ενδείξεις μεταφοράς των κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα, και ταυτόχρονη σημαντική επέκταση σε μεγαλύτερες ηλικίες, με συνεπακόλουθο την αύξηση των νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά πέντε χρόνια μέσα σε τρεις εβδομάδες και πλέον διαμορφώνεται στα 30 έτη.

Σήμερα 2.500 συνάνθρωποι μας χρειάζονται να νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα.

Το 45% είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών, ενώ στα τέλη Ιουλίου οι υπερήλικες ήταν λιγότεροι από το 1/3 των νοσηλευόμενων.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές καθώς πολλοί θα επιστρέψουν από τις διακοπές και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μεταφοράς του ιικού φορτίου. Οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για την επόμενη εβδομάδα είναι ότι με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα θα παρατηρηθεί αύξηση του κυλιόμενου μέσου όρου των ημερήσιων νέων νοσηλειών, διασωληνώσεων αλλά και θανάτων.

Το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε για την ανάσχεση του προβλήματος είναι ο μαζικός εμβολιασμός.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 22 Αυγούστου δείχνουν ότι μόλις 5,3% των κρουσμάτων και 3,4% των συνανθρώπων μας που έχασαν την ζωή τους λόγω κορονοϊού ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Η συντριπτική πλειονότητα, λοιπόν, των ασθενών, των νοσηλευόμενων αλλά και των θανάτων αφορά σε συνανθρώπους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Με σκοπό την ενθάρρυνση και διευκόλυνση των εμβολιασμών η Κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς με τη συνεργασία των ιερέων και της Ιεράς Συνόδου. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται από Κινητές Ομάδες του Υπουργείου Υγείας, θα ξεκινήσουν από προσεχή Κυριακή στην Κρήτη και θα συνεχιστούν σε μεγάλες πόλεις της χώρας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου